Kredītspējīgi Latvijā ir apmēram 25 000 uzņēmumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Par kredītspējīgiem Latvijā var uzskatīt apmēram 25 tūkstošus uzņēmumu, trešdien žurnālistiem teica «Swedbank» pārstāvji preses konferencē par Latvijas uzņēmumu spēju aizņemties.

"Swedbank valdes loceklis un Uzņēmumu pārvaldes vadītājs Reinis Rubenis žurnālistiem norādīja, ka Latvijā kopumā ir apmēram 220 tūkstoši aktīvu uzņēmumu, bet no tiem 2014.gada finanšu pārskatus Uzņēmumu reģistrā iesnieguši mazāk nekā puse jeb apmēram 100 tūkstoši. Tostarp 23% uzņēmumu apgrozījums 2014.gadā bija nulle, 20% - līdz 12 tūkstošiem eiro, 54% jeb 56,3 tūkstošu uzņēmumu apgrozījums bija no 12 tūkstošiem eiro līdz diviem miljoniem eiro, bet 3% jeb 3,3 tūkstošu uzņēmumu apgrozījums pārsniedz divus miljonus eiro.

Vienlaikus no uzņēmumiem, kuru apgrozījums ir līdz diviem miljoniem eiro, pozitīvs pašu kapitāls vai peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas (EBITDA) bija 28,3 tūkstošiem uzņēmumu, bet kredītu saņemšanai kvalificējas apmēram 25 tūkstoši uzņēmumu, kuru esošās saistības nepārsniedz četru gadu naudas plūsmu.

«Mēs droši vien gribētu nofinansēt visus uzņēmumus, kas ir reģistrēti, bet problēma tāda, ka mēs to vienkārši nevaram. Tas apmērs īstenībā ir neliels - 20-30% no tiem uzņēmumiem, kas iesniedz gada pārskatus. Es teiktu, ka tas ir galvenais jautājums, kas ir jāanalizē,» sacīja Rubenis.

Vienlaikus «Swedbank» Mazo uzņēmumu apkalpošanas nodaļas vadītājs Jānis Paiders žurnālistiem piebilda, ka «Swedbank» apmēram 60% mazo uzņēmumu kredītu pieprasījumus atsaka. «Atteikumu īpatsvars mazajos uzņēmumos ir diezgan liels - apmēram 60%,» viņš sacīja, norādot, ka atteikumu iemesls ir pamatā ir saistīts ar to, ka uzņēmumam nav pozitīva pašu kapitāla, nav pozitīva kredītvēsture, kā arī nav caurspīdīgas nauda plūsmas.

Bankas pārstāvji arī informēja, ka 2015.gadā «Swedbank» uzņēmumiem no jauna kredītos izsniedza 526 miljonus eiro, kas ir par 22% jeb 94 miljoniem eiro vairāk nekā gadu iepriekš. «Svarīgi, ka šis finansējums nekoncentrējās vienā vai divos lielos segmentos, bet visos segmentos,» sacīja Rubenis, piebilstot, ka tostarp lielo uzņēmumu segmentā jaunizsniegto kredītu apmērs pērn audzis par 21%, vidējo uzņēmumu segmentā - par 15%, bet mazo uzņēmumu segmentā - par 26%.

Pērn banka visvairāk aizdevumu izsniegusi lauksaimniecībā un mežsaimniecībā (98 miljonus eiro), informācijas un komunikācijas pakalpojumos (73 miljoni eiro) un transportā (65 miljoni eiro).

Bankas pārstāvji arī atzina, ka saskatāmi vairāki priekšnoteikumi, lai uzņēmumi turpinātu izaugsmi un banku sektors varētu tos kreditēt aktīvāk, tostarp Eiropas Savienības (ES) fondu pieejamība, zemās bāzes procentu likmes, kā arī starp bankām pastāvošā sīvā konkurence par kredītspējīgiem klientiem.

«Šogad esam gatavi atvēlēt kreditēšanai vienu miljardu eiro, bet gala apmērs ir atkarīgs no pieprasījuma un uzņēmumu maksātspējas. Šogad īpašu uzmanību veltīsim mazo uzņēmumu kreditēšanai. Pērn jau padarījām elastīgākus līzinga nosacījumus, kas rezultējās 36% pieaugumā, savukārt mikrokredīta apmēri palielinājās par 146%,» teica Rubenis.

Pēc aktīvu apmēra «Swedbank» ir lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu