Darījumu skaits ar mājokļiem janvārī Rīgā samazinājies par 25%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Rīgā darījumu skaits ar nekustamajiem īpašumiem janvārī, salīdzinot 2015.gada decembri, ir samazinājies par 25%. Savukārt darījumu skaits Rīgas rajonā janvārī samazinājies pat par 30%, informēja nekustamo īpašumu kompānijas «Balsts» valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš.

Darījumu skaita ievērojamais kritums skaidrojams ar neierasti lielo pirkumu-pārdevumu skaitu 2015.gada decembrī (1317 darījumi). Statistika apgāž pieņēmumu, ka aktīvākie nekustamo īpašumu tirgū ir tikai pavasara un rudens periodi, norāda Zariņš.

«Balstoties uz starptautisku pieredzi, secinām, ka

tieši decembris ir viens no aktīvākajiem mēnešiem.

Turklāt, pat ņemot vērā novēroto darījumu skaita kritumu,

nekustamo īpašumu tirgus darījumu skaits 2016.gada sākumā ir pat par 12% pieaudzis, salīdzinot ar situāciju pērn,»

skaidro Zariņš.

Janvārī galvaspilsētas sērijveida dzīvokļi tiek piedāvāti vidēji par 671 eiro par kvadrātmetru.

Visaugstākās cenas ir Teikas rajonā - 802 eiro par kvadrātmetru, taču viszemākās ir Bolderājā - 468 eiro par kvadrātmetru.

Rīgas sērijveida dzīvokļu cenu kritums 0,15-0,28% robežās novērots Mežciemā, Vecmīlgrāvī, Ķengaragā un Zolitūdē, bet minimāls pieaugums 0,07-1,01% robežās novērojams lielākajā daļā Rīgas mikrorajonu un jaunajos projektos.

«Pēdējā laikā Rīgas sērijveida dzīvokļu tirgus nepārsteidz ar daudzveidību.

Janvārī fiksētais piedāvājums ir mazākais pēdējos trīs gados - par 18% mazāks, salīdzinot ar pagājušā gada rādītājiem. Daļa potenciālo dzīvokļu pārdevēju šobrīd dzīvokļus ir izņēmuši no aktīvās tirdzniecības un uz ziemas periodu izīrējuši, tādējādi samazinot izdevumus uz komunālo maksājumu rēķina. Kopējo piedāvājumu skaita palielinājums paredzams tikai pavasara mēnešos. Piedāvājuma samazinājuma līderis starp mikrorajoniem ir Āgenskalns, kur sērijveida mājokļu piedāvājums samazinājies gandrīz par trešo daļu, taču cenas ir pieaugušas par 3,2%,» komentē Zariņš.

Janvārī aktīvs bijis Rīgas dzīvokļu īres segments.

Pieprasījuma pieaugumu galvenokārt nodrošināja vietējie un ārzemju studenti, kas meklēja savām prasībām piemērotu mājokli. Studentus visvairāk interesē trīsistabu dzīvokļi Rīgas centrā vai tuvējā Pārdaugavā labi uzturētās mājās, kuru īres maksa nepārsniedz 600 eiro mēnesī.

Nomas maksas B klases biroju segmentā ir saglabājušās stabilā līmenī un ir robežās no pieciem līdz astoņiem eiro par kvadrātmetru. Birojiem par šādu nomas maksu brīvo platību īpatsvars Rīgā ir 5-6%. Vidējās apsaimniekošanas izmaksas ir robežās no 0,95 līdz 3,5 eiro par kvadrātmetru. Lielākais pieprasījums ir pēc nelieliem un vidēja lieluma B klases birojiem no 30 līdz 100 kvadrātmetru platībā pilsētas centrā vai klusajā centrā par nomas maksu, ne augstāku par astoņiem eiro par kvadrātmetru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu