Aptauja: 59% būvniecības nozarē strādājošo pēdējā pusgada laikā apsvēruši darbavietas maiņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā būvniecības nozarē strādājošie ir vairāk neapmierināti ar savu darbavietu nekā šajā jomā strādājošie Lietuvā, liecina būvtehnikas nomas uzņēmuma «Cramo» veiktais starptautiskais pētījums «Lieliska darba diena».

Kaimiņzemē Lietuvā par darbavietas maiņu pēdējā pusgada laikā domājis 41% aptaujāto, savukārt Latvijā - vairāk nekā puse jeb 59% būvniecības nozarē strādājošo.

Lielākā daļa būvniecības nozares pārstāvju pētījuma laikā atklājuši, ka nedēļas laikā vismaz viena vai divas darba dienas mēdz būt nepatīkamas. Turklāt visbiežāk darba devējs tikai daļēji rūpējas par to, lai darba dienas būtu izdevušās un patīkamas, kā arī ne vienmēr tiek sniegtas atsauksmes par paveikto darbu. Raksturojot labu darba devēju, kā svarīgākā īpašība tiek nosaukta uzticamība, savukārt, vērtējot kolēģus, - izpalīdzība.

«Būvniecībā strādājošo viedokli par to, kādam ir jābūt labam darba devējam, būtiski ietekmē pašlaik nozarē notiekošais. Darbvietu skaita samazināšana būvniecības uzņēmumos, kas aizsākās pērnā gada nogalē, kā arī pesimistiskās būvniecības apjomu prognozes 2016.gadam radījušas nedrošības sajūtu un nostiprinājušas pārliecību, ka labs darba devējs ir tāds, kas ir uzticams un, par spīti negatīvajām tirgus tendencēm, darbiniekus neatlaiž,» skaidro SIA «Cramo» pārdošanas vadītājs Imants Martužans.

Tāpat būtiski priekšnoteikumi labai darba dienai ir ne tikai drošības sajūta un pārliecība, ka darba devējs tuvākajā laikā nesamazinās darbinieku skaitu, bet arī plānoto darbu efektīva īstenošana, labas atsauksmes no klientiem un veiksmīga mērķu sasniegšana, norādījuši aptaujātie būvniecības jomas pārstāvji.

Būvniecības nozarē strādājošie gan Latvijā, gan Lietuvā ir vienisprātis - darbavietas pievilcību darbinieku acīs galvenokārt ietekmē darba alga, kā arī patīkams kolektīvs.

Kā trešo būtiskāko kritēriju aptaujātie Latvijā minējuši darba vidi, savukārt kaimiņzemē Lietuvā būvniecības nozarē nodarbinātie - darba produktivitāti. Interesanti, ka, piemēram, salīdzinot ar Baltijas valstīm, Vācijā būvniecībā strādājošie par vissvarīgāko kritēriju uzskata draudzīgus un atsaucīgus kolēģus.

«Salīdzinot ar Rietumvalstīm, piemēram, Vāciju, būvniecība, tāpat kā citas Latvijas tautsaimniecības nozares, vēl ir attīstības stadijā - jāsakārto likumdošana un jāatrisina virkne citu būtisku jautājumu. Arī nozarē nodarbināto atalgojums ir krietni zemāks nekā citviet Eiropā. Tādēļ saprotams, ka būvniecības uzņēmumu darbinieki Latvijā atšķirībā no strādājošajiem Vācijā, vērtējot labu darba vietu, vispirms min atalgojumu un tikai tad - patīkamus kolēģus,» norāda Martužans.

Būvtehnikas nomas uzņēmuma «Cramo» starptautiskais pētījums veikts 2015.gada nogalē, aptaujājot 2300 darbiniekus dažādu nozaru uzņēmumos sešās valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu