Asociācija: Zemās cenas pērn pozitīvi ietekmējušas degvielas tirgotājus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas degvielas tirgotājiem 2015.gads bijis ar plusa zīmi, pateicoties zemajām naftas produktu cenām, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» sacīja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns.

«Degvielas tirdzniecība pērn tiešām ir ar plusa zīmi, un veicināja to zemās cenas. Tas ir pamata iemesls. Cilvēki par to pašu naudu, ko iepriekš, var nopirkt vairāk litru degvielas un attiecīgi vairāk braukt. Izskan domas, ka uz cenu rēķina iespējams ir samazinājies arī degvielas nelegālais tirgus. Varbūt nedaudz. Nelegālā tirgus pamata būtība ir pelnīt uz cenu starpību degvielai, kura tiek tirgota ar visiem nodokļiem, un to, kas ir ievesta no Krievijas, nodokļus nemaksājot. Attiecīgi, ja samazinās legālā cena, samazināties vajadzētu arī starpībai,» klāstīja Stirāns.

Vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka galvenais iemesls pārdotās degvielas apmēra pieaugumam pērn ir cenu samazinājums un tas, ka cilvēki tādēļ iegādājas vairāk degvielu.

Tāpat viņš pastāstīja, ka par spīti Krievijas noteiktajam embargo vairums Latvijas pārvadātāju turpina iegādāties degvielu šajā valstī. «Jā, ir mainījusies zināma daļa kravu, bet tāpat mūsu kravu pārvadātāji brauc uz Krieviju. Tādēļ arī šis avots, kā Latvijā ienāk degviela, joprojām ir spēkā un kropļo konkurenci gan autopārvadājumu, gan degvielas tirgū,» sacīja asociācijas vadītājs.

Savukārt, runājot par to, vai arī 2016.gadā gaidāms pārdotās degvielas apmēra kāpums, viņš atzina, ka to grūti prognozēt. «Pašlaik to ir ļoti grūti pateikt, jo tas ir atkarīgs no cenas. Šobrīd var prognozēt, ka vismaz pirmais pusgads noteikti tiks pavadīts zemo cenu zīmē. Tas nozīmē, ka patērētāji turpinās degvielu lietot, bet vai tās apmērs [šogad salīdzinājumā ar 2015.gadu] pieaugs drīzāk būs atkarīgs jau no globālajām norisēm ekonomikā,» pauda Stirāns.

LDTA ir sabiedriska organizācija, kas Latvijā apvieno juridiskas un fiziskas personas, lai veicinātu degvielas un citu naftas produktu tirdzniecības attīstību, kā arī veiktu citu statūtos minētu kopīgo darbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu