BBS apskats: elektrības biržas Baltijas valstu zonās cenas janvārī par 21,7% augstākas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Ziemeļeiropas elektroenerģijas biržas «Nord Pool Spot» Baltijas valstu apgabalos elektroenerģijas vidējā «spot» cena šogad janvārī bija 45,99 eiro par megavatstundu, kas ir par 21,7% vairāk nekā gadu iepriekš, liecina aģentūras BNS biznesa informācijas portāla BBS apkopotie dati.

Zemākā elektroenerģijas vidējā «spot» cena bija biržas Igaunijas apgabalā - 37,63 eiro par megavatstundu, kas ir par 11,2% vairāk nekā pagājušā gada pirmajā mēnesī.

«Nord Pool Spot» Latvijas apgabalā elektroenerģijas vidējā «spot» cena janvārī bija 50,01 eiro par megavatstundu, kas ir par 25,7% vairāk nekā gadu iepriekš.

Biržas Lietuvas cenu apgabals pietiekamās Latvijas-Lietuvas starpsavienojumu jaudas dēļ ir cieši saistīts ar Latvijas zonu, praktiski veidojot vienu cenu apgabalu, tomēr janvārī elektroenerģijas vidējā «spot» cena Lietuvā bija nedaudz augstāka kā Latvijā - 50,32 eiro par megavatstundu, kas ir par 26,5% vairāk nekā gadu iepriekš.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka pērn «Nord Pool Spot» Baltijas valstu apgabalos elektroenerģijas vidējā «spot» cena bija 38,28 eiro par megavatstundu, kas ir par 16,7% mazāk nekā 2014.gadā. Tostarp Igaunijas apgabalā cena bija 31,08 eiro par megavatstundu, Latvijas zonā 41,85 eiro par megavatstundu, bet Lietuvas apgabalā - 41,92 eiro par megavatstundu.

Elektroenerģijas cena biržā veidojas, ņemot vērā pieprasījumu un piedāvājumu, ko tostarp iespaido laika apstākļi, elektrostaciju saražotās enerģijas apmērs, kā arī pārvades jaudas. Elektroenerģijas cena ir viena četrām komponentēm, kas Latvijā veido elektroenerģijas gala tarifu - tajā ietverti arī pārvades un sadales tīkla pakalpojumi, obligātā iepirkuma komponente jeb atbalsts elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamajiem energoresursiem un koģenerācijā, kā arī pievienotās vērtības nodoklis.

«Nord Pool Spot» tirdzniecību veic 380 dalībnieku no 20 valstīm - 2014.gadā kopējais biržas apgrozījums bija 501 teravatstunda elektroenerģijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu