Krastiņš: Pēc līdzekļu ieguldīšanas «airBaltic» vērtība pieaugs līdz € 260 miljoniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Darījumā, kurā Vācijas investors Montāgs-Girmess iegādājies 20% Latvijas nacionālās lidsabiedrības «airBaltic» akciju, aviokompānija ir novērtēta augstu - ap 128 miljonu eiro vērtībā, neskatoties uz negatīvo pašu kapitālu bilancē, atzīst «Prudentia» valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš.

Pēc investīciju ieguldīšanas lidsabiedrības «airBaltic» vērtība tādējādi būšot 260 miljoni eiro.

Krastiņš arī norāda, ka darījums «svaigu» investīciju veidā 132 miljonu eiro apmērā došot būtisku izrāvienu «airBaltic» attīstībai. Tāpat «Prudentia» vadītājs uzsver, ka finanšu investors iegūst tikai mazākuma paketi 20% apmērā, tas netraucējot «airBaltic» un valstij un pat sekmējot tālāku investoru piesaisti.

«airBaltic» vērtība nākamajā darījumā ar potenciālo stratēģisko investoru būšot atkarīga no sarunām ar investoriem, lidsabiedrības biznesa plāna realizācijas un aviācijas tirgus konjunktūras, bet, realizējoties biznesa plānam, «airBaltic» vērtībai būtu visi priekšnoteikumi tikai augt, uzsver Krastiņš.

Viņš arī izsaka prieku, ka «Prudentia» organizētais darījums «iet uz priekšu» un ir veikts būtisks solis - parakstīti ar investoru un valsts finansējumu saistītie līgumi. «Domāju, ka tas būs viens no lielākajiem uzņēmumu apvienošanas un iegādes darījumiem Baltijā 2016.gadā,» uzskata eksperts.

«Prudentia» komisijas jautājumu Krastiņš nekomentē, vēlreiz uzsverot darījuma ar Vācijas investoru priekšrocības.

Kā ziņots, šodien parakstīts lidsabiedrības «airBaltic» akcionāru līgums starp Latvijas valdību un vācu uzņēmēju Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, aģentūru LETA informēja «airBaltic» pārstāvji.

Saskaņā ar šo līgumu Latvijas aviokompānijā tiks ieguldīti 132 miljoni eiro ar mērķi modernizēt tās floti un īstenot aviokompānijas biznesa plānu «Horizon 2021».

Saskaņā ar valdības akceptēto darījumu vācu investors pēc tā noslēgšanas kļūs par 20% aviokompānijas akciju īpašnieku, bet pārējās akcijas paliks Latvijas valsts īpašumā. Satiksmes ministrija atgādina, ka ieguldījums un «airBaltic» pašu kapitāla palielināšana 2015.gada 3.decembrī tika apstiprināta Saeimā, kas darījumu apstiprināja ar nosacījumu, ka «airBaltic» un tā saistītajiem uzņēmumiem ir aizliegts iegādāties, īrēt vai citādi izmantot aprīkojumu, ko ražojuši militārā kompleksa uzņēmumi un ar to saistītie uzņēmumi, kuriem noteiktas Eiropas Savienības vai starptautiskās sankcijas, kuras ir ratificējusi arī Latvija.

Saeima piekrita 80 miljonu eiro aizdevuma piešķiršanai lidsabiedrībai «airBaltic». Parlamenta lēmums paredz atļaut finanšu ministram atbilstoši valdības lēmumam palielināt apropriāciju SM līdz 80 miljoniem eiro «airBaltic» pamatkapitāla palielināšanai pēc akcionāra līguma parakstīšanas.

Kā ziņots iepriekš, konsultāciju uzņēmuma «Prudentia» vadītājs Kārlis Krastiņš uzskata, ka «Prudentia» par finanšu investora piesaisti «airBaltic» komisijas maksu saņems, jo tai ir noslēgts līgums ar lidsabiedrību.

Viņš arī skaidroja, ka «Prudentia» ir spēkā esošs līgums ar aviokompāniju un tas ir atbilstošs starptautiskajiem standartiem. «Jautājumu par komisijas maksām gan nekomentēšu, tas ir konfidenciāli, taču mums ir līgums, un tas ir mūsu investors. Tur šaubu nav, un mēs esam lielu darbu ieguldījuši, lai nonāktu tur, kur esam nonākuši,» uzsver Krastiņš.

Pretējās domās bija bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Kā ziņots, Ministru kabinets 3.novembrī pēc satiksmes ministra Anrija Matīsa (V) ierosinājuma no sadarbības ar «Prudentia» atteicās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu