Fonds «Marguerite» iegūst 28,97% «Latvijas Gāzes» akciju

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien «Marguerite Fund» iegādājies 28,97% akciju uzņēmumā AS «Latvijas Gāze» (LG), kas patlaban atbild par dabasgāzes pārvadi, sadali, uzglabāšanu un piegādi Latvijā, informēja LG. «Marguerite Fund» ir izveidots ar sešu vadošo Eiropas finanšu institūciju un Eiropas Komisijas atbalstu, lai veiktu kapitālieguldījumus infrastruktūrā 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu robežās.

Akciju pārdevējs, Vācijas uzņēmums «Uniper Ruhrgas International GmbH», kas iepriekš bija zināma kā «E.ON Ruhrgas International GmbH», paliks LG akcionārs ar 18,26% akciju.

«Marguerite Fund» ir izveidots ar sešu vadošo Eiropas finanšu institūciju - «Caisse des Depots et Consignations», «Cassa Depositi e Prestiti», Eiropas Investīciju banka, «Instituto de Credito Oficial», «KfW» un «PKO Bank Polski» un Eiropas Komisijas atbalstu, lai veiktu kapitālieguldījumus infrastruktūrā 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu robežās.

«Marguerite Fund» padomnieks ir neatkarīgs konsultāciju uzņēmums «Marguerite Adviser S.A.».

Vācijas kompānija «Uniper Ruhrgas International GmbH» ir LG akcionārs kopš 1997.gada 2.aprīļa.

Kā skaidroja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), «Marguerite Fund» mērķis ir veicināt gāzes koncerna infrastruktūras attīstību. «Marguerite Fund» plāns ir saglabāt daļas LG stratēģiskās infrastruktūras uzņēmumā, turklāt

fondam attiecībā uz LG ir ilgtermiņa intereses - vairāk nekā desmit gadus.

Reizniece-Ozola skaidroja, ka

fonds veicinās LG attīstības projektus, tajā skaitā Inčukalna pazemes gāzes krātuves paplašināšanu.

«Akciju iegāde nav vienīgā investīcija uzņēmumā. Fonds rēķinās ar ieguldījumiem uzņēmuma attīstībā,» sacīja ministre.

Viņa piebilda, ka «Marguerite Fund» kā investīciju fonds ir ieinteresēts saglabāt daļas LG infrastruktūras uzņēmumā arī pēc LG sadalīšanas.

Tāpat Reizniece-Ozola atzina, ka viņa nezina, ko ar savām atlikušajām akcijām LG plāno iesākt «Uniper Ruhrgas International GmbH» (iepriekš zināma kā «E.ON Ruhrgas International GmbH»), taču patlaban nenotiekot sarunas par šo akciju pārdošanu.

Patlaban lielākais LG akcionārs, kam pieder 34% akciju, ir Krievijas kompānija «Gazprom»,

«Marguerite Fund» tagad pieder 28,97% akciju, «Uniper Ruhrgas International GmbH» - 18,26%, SIA «Itera Latvija» - 16% un 2,8% akciju pieder mazajiem akcionāriem. LG kopējais akciju un kopējais balsstiesīgo akciju skaits ir 39 900 000.

Eksperti: «Marguerite Fund» lēmums pirkt LG akcijas ir drosmīgs solis, taču ļoti pozitīvs

Vairāku Eiropas finanšu institūciju izveidotā investīciju fonda «Marguerite Fund» lēmums iegādāties 28,97% dabasgāzes apgādes kompānijas «Latvijas Gāze» (LG) akciju ir drosmīgs solis, taču Latvijas enerģētikas tirgum ļoti pozitīvi vērtējams, atzina aptaujātie eksperti.

Enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš norādīja, ka, visticamāk, tūlītēja ietekme uz Latvijas enerģētikas tirgu darījumam nebūs un arī plānoto gāzes tirgus atvēršanu, par ko asas diskusijas notiek jau ilgu laiku, tas neietekmēs. «Šim darījumam nav tiešas ietekmes uz tirgus atvēršanu. To ietekmē pat ne juridiskie argumenti, bet politiskie argumenti,» viņš teica.

Tāpat Āboliņš pauda viedokli, ka «Marguerite Fund» spēris drosmīgu soli.

«Tas ir diezgan drosmīgs solis, iegādāties akcijas, nezinot līdz galam, kādi būs nosacījumi gāzes tirgus atvēršanai tieši lielās politiskās neskaidrības dēļ.

Attiecībā uz spēkā esošo likumdošanu, tur ir skaidrība, bet neskaidrību rada tas, ka lēmumi var tikt mainīti pēdējā brīdī, kā tas līdz šim ir pierādījies vairāk nekā vienu reizi. Pēkšņi likumdevējs un arī izpildvara var mainīt lēmumu no tāda, kas paredz tirgus atvēršanu uz tādu, ka tirgus atkal tiek aizvērts un atvērts nākotnē,» norādīja enerģētikas eksperts.

Āboltiņš pieļāva, ka «Marguerite Fund» ir guvis pārliecību, ka Latvija neatkāpsies no tirgus atvēršanas. «Neskaidrā darbības vidē ar neprognozējamu lēmumu pieņemšanu, tur ir jābūt pārliecībai, ka agrāk vai vēlāk būs virzība brīva tirgus virzienā un tas patiešām arī darbosies,» teica eksperts.

Tāpat viņš atzīmēja, ka no otras puses nevajag arī ārkārtīgi pārvērtēt darījuma nozīmīgumu. «Kā mēs zinām tad «Uniper Ruhrgas International GmbH» (iepriekš «E.ON Ruhrgas International GmbH» (E.ON)) par savu aiziešanu paziņojuma jau pirms vairākiem gadiem, un tēzi nostiprināja ar aktīvu pārdošanu Somijā. Latvija tagad palika kā tāda sala,» pauda Āboltiņš.

Viņš uzsvēra, ka

«Marguerite Fund» ir nopietns fonds, kas izveidots, lai ieguldītu Eiropas ekonomikā. «Līdz šim šie darījumi bijuši lielākoties transporta infrastruktūrā un šis varētu būt viens no lielākajiem ieguldījumiem enerģētikas nozarē.

Manuprāt, tas nav slikti, ka šāds Eiropas Savienības (ES) subjektu izveidots investīciju fonds izvēlas dalību Latvijas gāzes uzņēmumā. Tas ir labs signāls potenciāliem dalībniekiem un interesentiem, kas nākotnē varētu apsvērt iespējas iegādāties vai nu no «Marguerite Fund» akcijas, vai arī potenciāli no «Gazprom», jo tie ir izteikuši gatavību pārdot akcijas,» teica eksperts.

Arī enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš norādīja, ka darījumam ietekme uz tirgus atvēršanu nebūs. «Bet tas parāda tendenci. Iespējams, viņi nopirks visu, jo arī «Gazprom» izteicis vēlēšanos un piedāvājis savas akcijas pārdot kaut rīt. Viss notiek tā, kā «E.ON» un «Gazprom» ir paziņojušas savā ilgtermiņa stratēģijā,» teica Ozoliņš.

«Nelaime jau ir ar mūsu labojumiem enerģētikas likumdošanā, kur ir nokoncentrējušies uz pārdošanu, nevis tirgus struktūras atvēršanu. J

o pārdošana jau notiek pati par sevi un ātrāk nekā likumdošanā noteikts,» piebilda enerģētikas eksperts.

«Marguerite Fund» fondu viņš nodēvēja par uzticamu akcionāru, kurš speciāli izveidots, lai ienāktu Eiropas infrastruktūras uzņēmumos, turklāt fondam ir pārbaudīta reputācija.. «Tas nekādā ziņā situāciju nepasliktina un atvieglos Latvijas likumdevēju mokas. Darījums ir ļoti pozitīvi vērtējams,» pauda Ozoliņš.

Jau ziņots, ka Vācijas uzņēmums

«E.ON Ruhrgas» vairāk nekā gadu plānoja pārdot daļas uzņēmumā LG, kā arī pamest visu Baltijas tirgu.

.«E.ON Ruhrgas» vēlmi pārdot akcijas pamatoja ar lēmumu pārorientēties uz atjaunojamo enerģiju un pamest Baltijas tirgu. Lietuvā, Igaunijā un Somijā viņi savas daļas nacionālajos enerģētikas uzņēmumos jau pārdevuši.

Jau ziņots, ka Saeimā patlaban tiek skatīti grozījumi Enerģētikas likumā, kas paredz dabasgāzes tirgus atvēršanas principus no 2017.gada 3.aprīļa, kā arī LG sadalīšanas nosacījumus.

2014.gadā LG nopelnīja 32,03 miljonus eiro, kas ir par 0,4% mazāk nekā 2013.gadā, kad peļņa bija 32,15 miljoni eiro, liecina uzņēmuma revidētais 2014.gada 12 mēnešu finanšu pārskats, kas iesniegts biržā «NASDAQ Riga». LG neto rentabilitāte 2014.gadā bija 6,4%, bet 2013.gadā - 5,6%.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu