«VAKS» ieguldīs virs trīs miljoniem eiro graudu pirmapstrādes jaudu celšanā un loģistikā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība «VAKS» plāno ieguldīt vairāk nekā trīs miljonus eiro graudu pirmapstrādes jaunu kāpināšanā un loģistikas uzlabošanā, pastāstīja kooperatīva valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons.

Investīciju projekta ietvaros par aptuveni 20 tūkstošiem tonnu plānots kāpināt graudu pirmapstrādes un glabāšanas jaudas «VAKS» graudu pirmapstrādes punktos Valmierā, kā arī Gulbenē filiālē «Torņkalns», kā arī uzlabot loģistiku, piesaistot arī Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu apmēram 40-45% apmērā no kopējām investīcijām. Investīciju projektus iecerēts īstenot līdz šā gada jūlijam, kad sāksies jaunā graudu ražas sezona.

«Palielinām jaudas, jo pēdējie gadi pierāda, ka graudkopībā atšķirībā no pārējām nozarēm pateicoties arī konkurencei graudu iepirkšanā, zemniekiem ir iespējas ne tikai izdzīvot, bet viņi saredz iespēju nopelnīt, graudu apmēri pieaug un mums tie ir jāapstrādā,» sacīja Jansons.

Projekta realizācijai Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā ir publicēti arī iepirkumu konkursi, no kuriem septiņiem jau ir publicēti rezultāti. Tostarp Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadā pasākuma «Ieguldījumi materiālos aktīvos» apakšpasākuma «Atbalsts ieguldījumiem lauku saimniecībās» ietvaros VAKS 1,292 miljonus eiro iecerējis ieguldīt pirmapstrādes kompleksa modernizācijā Valmierā, palienot kalts un graudu pieņemšanas jaudas, 521,9 tūkstošus eiro - pirmapstrādes kompleksa «Torņkalns» modernizācijā Gulbenē, kur iecerēts celt divus graudu uzglabāšanas torņus (katrs no tiem piecu tūkstošu kubikmetru liels), ko īstenos uzņēmums «Preiss Būve».

Tāpat ir publicēti arī rezultāti citiem projektiem - 586,3 tūkstošus eiro «VAKS» ieguldīs graudu pirmapstrādes torņu būvniecībā Valmierā, ko īstenos kompānija «Mītavas celtnieks», 106,5 tūkstošus eiro - smago automašīnu ar puspiekabi, ko kooperatīvam piegādās uzņēmums «Scania Latvija», 61,4 tūkstošus eiro - divas graudu kvalitātes novērtēšanas iekārtās, ko kooperatīvam piegādās uzņēmums «Parico».

Vienlaikus «VAKS» par 46,4 tūkstošiem eiro - graudu, rapša un pākšaugu paraugu ņemšanas iekārtu komplektu, ko kooperatīvam piegādās uzņēmums «Baltic Invest», kā arī par 26,4 tūkstošiem eiro iegādāsies arī krišanas skaitļa noteikšanas komplektu, ko «VAKS» piegādās uzņēmums «Doma».

Tāpat VAKS ir izsludinājis arī vairākus citus iepirkumu konkursus, kuri vēl noslēgušies, tāpēc to rezultāti būs zināmi vēlāk.

2014.gadā «VAKS» strādāja ar 45,121 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 13,7% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa palielinājās par 47,4% - līdz 993,2 tūkstošiem eiro.

Kooperatīva mērķis ir sniegt pakalpojumus lauksaimniecības produktu ražotājiem, konsultācijas, kā arī apmierināt citas kooperatīva biedru vajadzības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu