«Latvenergo» atkārtoti lūdz piekļūt gāzes infrastruktūrai; «Latvijas Gāze», visticamāk, noraidīs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Valsts energokompānija «Latvenergo» pieteikusi infrastruktūras izmantošanu gāzes testa partijas piegādei no Lietuvas, savukārt gāzes apgādes uzņēmums «Latvijas Gāze», visticamāk, to noraidīs. Tiesa gan, gāzes apgādes uzņēmums paliek pie iepriekšējās pozīcijas, ka spēkā ir «Latvijas Gāzes» privatizācijas līgums, kas kompānijai nosaka monopoltiesības gāzes tirgošanai Latvijā līdz 2017.gada aprīlim.

«Latvijas Gāzes» preses sekretārs Vinsents Makaris aģentūrai BNS norādīja, ka «Latvenergo» vēlreiz pieteicies infrastruktūras izmantošanai un «Latvijas Gāze» to patlaban vērtē.

Makaris piebilda, ka to apstiprinājusi arī Administratīvā apgabaltiesa, pērn akceptējot pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu attiecībā uz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātājiem gāzes infrastruktūras lietošanas noteikumiem.

Pēc viņa teiktā, lai gan Augstākā tieša šo pagaidu noregulējumu atcēla, tā lietu nevērtēja pēc būtības - tikai pēc procesuālās kārtības. «Latvijas Gāzei» joprojām esot iespējas vērsties Satversmes tiesā savu interešu aizstāvībai. Šī iespēja tiks vērtēta kontekstā ar Enerģētikas likumu grozījumu par gāzes tirgus atvēršanu skatīšanu Saeimā tuvākajās nedēļās un Ekonomikas ministrijas gatavotajiem Ministru kabineta noteikumiem, lai nodrošinātu Latvijas patērētājiem iespēju iegādāties gāzi ārpus Latvijas vēl līdz 2017.gada aprīlim.

Vienlaikus Makaris piebilda, ka «Latvenergo» gāzi no Lietuvas par konkurētspējīgu cenu var iegādāties tikai ļoti mazos apmērus. Ja raugās uz kompānijas darbībai nepieciešamo gāzes apmēru kopumā, tad cena Lietuvā būtu augstāka nekā «Latvijas Gāzes» piedāvātā.

Savukārt «Latvenergo» ražošanas direktors un valdes loceklis Māris Kuņickis aģentūrai BNS pastāstīja, ka uzņēmums pieteicies infrastruktūras izmantošanai pēdējā februāra un pirmajā marta nedēļā, lai no Lietuvas piegādātu gāzes testa partiju miljona kubikmetru apmērā.

Pagaidām gan uzņēmums vēl gaida konkrētu cenas piedāvājumu no Lietuvas puses, taču Kuņickis norādīja, ka tik liela uzmanība cenai netiks pievērsta, jo galvenokārt «Latvenergo» vēlas pārbaudīt, kā tehniski un juridiski strādā gāzes piegāde no alternatīva avota. Pie «Latvenergo» ikgadējā gāzes patēriņa miljons kubikmetru ir ļoti neliela vienība.

Tāpat Kuņickis noraidīja «Latvijas Gāzes» pozīciju par monopoltiesību pārkāpumu, uzsverot, ka «Latvenergo» gāzi vēlas iegādāties Lietuvā, nevis no kāda cita Latvijas tirgotāja.

Vienlaikus viņš atzīmēja - ja «Latvijas Gāze» atkal pieteikumu noraidīs, uzņēmumam nāksies saistībā ar to vērsties regulatorā.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka «Latvenergo» pērn gada otrajā pusē vēlējās iegādāties gāzes testa partiju no Lietuvas un pieteica infrastruktūras izmantošanu, kas to noraidīja. Valsts energokompānija pauda, ka mēģinās vēlreiz iegādāties gāzi no Lietuvas, ja tam nebūs juridisku šķēršļu.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola pagājušajā nedēļā norādīja, ka gadījumā, ja «Latvijas Gāzes» atkal atteiks «Latvenergo» infrastruktūras izmantošanu, liela loma ir SPRK, kuras rīcībā ir sviras, lai ietekmētu «Latvijas Gāzi» - var piemērot sodu līdz 10% apmērā no apgrozījuma.

Savukārt SPRK padomes priekšsēdētājs Valdis Lokenbahs skaidroja - ja «Latvijas Gāzes» atteiks «Latvenergo» pieeju infrastruktūrai, tai jāsniedz paskaidrojums regulatoram, kādēļ tas darīts. Savukārt SPRK tālāk jau vērtēs, vai atbalstīt «Latvijas Gāzes» atteikumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu