OPEC: Zemas naftas cenas saglabāsies vēl četrus gadus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC atzinusi, ka globālais tirgus atgūsies tikai pamazām un jēlnaftas cena pārsniegs 70 dolārus tikai pēc četriem gadiem, liecina trešdien atklātībai nodotais ziņojums.

Pirmdien naftas cenai globālajā tirgū nokrītoties līdz 36,04 dolāriem, kas ir zemākais līmenis pēdējo 11 gadu laikā, OPEC paziņojusi, ka paredz pakāpenisku tirgus stāvokļa uzlabošanos, kamēr pieaugošais pieprasījums un ārpus OPEC esošo eksportētājvalstu piegāžu pieauguma palēninātais temps izlīdzinās pastāvošo pārprodukciju.

OPEC, kas nodrošina trešdaļu no pasaules jēlnaftas patēriņa, savā ikgadējā ziņojumā norāda, ka rēķinās ar jēlnaftas cenu pieaugumu līdz 70,70 dolāriem 2020.gadā un līdz 95 dolāriem 2040.gadā.

Vēl tikai pērn OPEC prognozēja, ka šīs desmitgades laikā jēlnaftas cena saglabāsies 110 dolāru līmenī.

Tomēr, OPEC atsakoties no līdzšinējās ieguves ierobežošanas politikas, lai stabilizētu cenas, pēdējā pusotra gada laikā cenas kritušās par vairāk nekā 60%.

Tā vietā kartelis Saūda Arābijas vadībā cenšas saglabāt savu tirgus daļu konkurencē ar dārgākās slānekļa naftas ieguves industriju ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu