Graudkopji apmierināti ar gadu un prognozē apgrozījuma pieaugumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijas graudkopji ir apmierināti ar šo gadu un prognozē apgrozījuma pieaugumu, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pastāstīja aptaujātie nozares pārstāvji.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības «Latraps» ģenerāldirektors Edgars Ruža aģentūrai BNS sacīja, ka graudkopībā nokultās ražas ziņā Latvijā šis ir bijis rekordgads. «Mēs esam pierādījuši, ka mums ir iespēja audzēt daudz un vēl vairāk. Protams, ir zināma vilšanās par kvalitāti un cenu, bet kopsavilkumā var teikt, ka absolūti lielākajai daļai graudkopju šis gads ir bijis gads ar normālu plus zīmi,» sacīja Ruža, piebilstot, ka šogad graudkopji atkopušies pēc pagājušā gada, kad nācās pārsēt ziemājus.

Pēc viņa teiktā, šogad izaudzēto graudu apjoms ir pieauguši par apmēram 30%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, bet apgrozījums ir pieaudzis par 15-20%.

Biedrības «Zemnieku saeima» valdes loceklis Arnis Burmistris aģentūrai BNS teica, ka graudkopībā šogad viennozīmīgi ražas ziņā bija labs gads. «Protams, katram individuāli ir jāvērtē situācija, citam varbūt kvalitātes rādītāji neatbilda, citam varbūt kādu apstākļu dēļ raža nepadevās tāda, kādai tai vajadzētu būt, bet kopumā viennozīmīgi šis gads ir vērtējams ar ļoti augstu ražas potenciālu un kopumā pietiekami augstiem ražas kvalitātes rādītājiem,» sacīja Burmistris.

Tostarp viņš prognozēja, ka šogad Latvijas graudkopības sektora apgrozījums būs lielāks nekā pērn, kas saistīts ar to, ka 2014.gadā bija vairāk vasarāju kultūras un mazāks ražas potenciāls, jo viena liela daļa ziemāju izsala, taču šogad bija daudz ziemāju kultūras, raža bija laba. Vienlaikus Burmistris atzīmēja, ka graudu cenas šogad kopumā ir kritušās, kas ir vērtējams negatīvi.

Viņš sacīja, ka ir grūti prognozēt, kāds nākamais gads būs graudkopjiem, jo tas ir atkarīgs no laika apstākļiem un graudu cenām. «Par cenām mums nav nekādas garantijas, jo tās var gan mainīties uz labo pusi, gan arī samazināties politiskās situācijas dēļ. Katrā ziņā, ja cena samazināsies, graudkopības nozarē situācija būs smagāka,» viņš atzina.

Arī Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības «VAKS» valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons aģentūrai BNS sacīja, ka Latvijas graudkopjiem, kas ar to profesionāli nodarbojas, šis gads ir bijis veiksmīgs. «Ražas masa bija liela, kvalitāte varēja būt labāka un cena pat bija zema, bet, kopumā ņemot cenu un iegūto ražu, gads bija veiksmīgs Latvijas graudkopjiem,» sacīja Jansons.

Viņš arī piebilda, ka Latvijas graudkopju apgrozījums šogad varētu būt par apmēram 20% augstāks nekā pērn.

Savukārt tas, kāds būs nākamais gads, ir atkarīgs no laika apstākļiem, kā arī notikumiem citos graudu audzēšanas reģionos. «Pagaidām prognoze par cenu nav laba, jo pēdējie divi gadi [graudkopjiem] pasaulē kopumā ir bijuši ļoti veiksmīgi, tāpēc arī šobrīd cenas ir zemas pasaules biržās. Tagad pēdējo pusotru mēnesi cena ir kritusi gan kviešiem, gan arī rapsim, salīdzinot ar gada sākumu,» sacīja Ruža, piebilstot, ka tagad graudu cenas ir septembra līmenī.

Aģentūra BNS vēstīja, ka šogad Latvijā bijusi pēdējo 25 gadu laikā augstākā graudu kopraža un ražība, līdz ar to graudkopības nozarē Latvijā ir pārsniegti vairāki rekordi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu