Iespējama kavēšanās ar būvju nodošanu ekspluatācijā, brīdina VZD

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kopš šā gada septembra Rīgas reģionālās nodaļas darbības teritorijā izveidojusies saspringta situācija pakalpojuma «Būves kadastrālā uzmērīšana» nodrošināšanā. VZD ir būtiski pieaudzis apjomīgu pasūtījumu skaits, līdz ar to gan esošajiem, gan jaunajiem klientiem pašreiz jārēķinās ar pasūtījumu izpildes termiņa pagarinājumu uz laiku līdz diviem mēnešiem, TVNET informēja VZD pārstāve Ksenija Vītola.

Lai risinātu radušos situāciju, VZD kopš septembra ir piesaistījis papildu speciālistus un veicis darbu pārdali starp reģioniem. Šobrīd Rīgas reģiona pasūtījumu izpildē ir iesaistīti visu pārējo VZD reģionālo nodaļu – Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales – speciālisti. Slodzes izlīdzināšana savukārt izraisīja nelielus termiņu kavējumus VZD reģionālajās nodaļās. Pieņemot pasūtījumus, klienti tiek informēti, ka pasūtījuma izpilde tiks kavēta, paskaidrojot kavējuma iemeslus.

VZD aicina būvniecības procesā iesaistītos, kam ir svarīgi īsā laikā pēc būvniecības darbu pabeigšanas saņemt būvju kadastrālās uzmērīšanas lietu un nodot būvi ekspluatācijā, laikus veikt būvju kadastrālās uzmērīšanas pasūtījumu. Pasūtījumu iespējams noformēt vēl pirms būvniecības pabeigšanas. Īpaši svarīgi tas ir klientiem, kas realizē Eiropas Savienības investīciju fondu līdzfinansētos projektus vai izmanto kredītiestāžu finansējumu.

Šobrīd VZD primāri vērtē iespējas nepieļaut vai samazināt darbu izpildes termiņa kavējumu to pasūtījumu izpildē, kas saistīti ar Eiropas Savienības investīciju fondu projektu finansējumu, valsts nozīmes objektiem, veselības un izglītības iestāžu objektiem, kā arī komersantu iespējamajiem investīciju zaudējumiem. Šādi pasūtījumi tiek izpildīti ārpus kārtas neatkarīgi no secības, kādā attiecīgais klienta iesniegums saņemts VZD.

Steidzamu pasūtījumu gadījumos klienti aicināti vērsties pie VZD biroju vadītājiem,

kuru kontaktinformāciju un pieņemšanas laikus var skatīt VZD tīmekļa vietnē Kontaktu sadaļā.

Savukārt nepieciešamības gadījumā - pēc klienta pieprasījuma - VZD sagatavos informatīvu vēstuli attiecīgajai kredītiestādei vai citai institūcijai, lai pēc iespējas novērstu sekas, kas klientiem varētu rasties, neizpildot saistības pret kredītiestādi vai citu institūciju un mazinātu iespējamo zaudējumu risku.

Kā norāda VZD, salīdzinot ar iepriekšējo periodu, par 14% ir pieaudzis pakalpojuma pasūtījumu skaits VZD kopumā, bet

par 23% pieaudzis sarežģītas konstrukcijas un liela apjoma būvju uzmērīšanas pasūtījumu skaits. Rīgas reģionā sarežģīto un liela apjoma pasūtījumu skaits pieaudzis pat par 37%.

Izvērtējot saņemtos pasūtījumus un klientu sniegto papildu informāciju, redzams, ka viens no iemesliem būtiskam pasūtījumu skaita pieaugumam un liela apjoma objektu skaita pieaugumam ir tas, ka 2015. gadā beidzas Eiropas Savienības investīciju fondu 2007.-2013. gada plānošanas periodā apstiprināto projektu īstenošanas gala termiņš, kurā jaunuzceltās būves ir jānodod ekspluatācijā.

Otrs būtisks iemesls ir saistīts ar izmaiņām pašvaldību nekustamā īpašuma nodokļa politikā attiecībā uz savlaicīgi ekspluatācijā nenodotām ēkām. Ja ir pārsniegts būvniecības termiņš, līdz būves nodošanai ekspluatācijā piemēro nodokli 3% apmērā, ko aprēķina no lielākās kadastrālās vērtības – būvei piekritīgās zemes vai būves kadastrālās vērtības.

Īpašnieki, kas līdz šim savlaicīgi nebija veikuši nepieciešamās darbības būves nodošanai ekspluatācijā, tai skaitā veikuši būvju kadastrālo uzmērīšanu, ir radījuši papildu pieprasījumu pēc VZD pakalpojumiem.

Galvenokārt tas skāris pašvaldības VZD Rīgas reģionālās nodaļas apkalpotajā teritorijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu