«Yit Celtniecība»: 80% no visiem darījumiem ar nekustamo īpašumu notiek vecajos projektos

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kārlis Lithens/LETA

Lielākā daļa jeb 80% no visiem darījumiem ar nekustamo īpašumu Latvijā joprojām notiek vecajos projektos, aģentūrai BNS atzina būvniecības uzņēmuma un nekustamo īpašumu attīstītāja «YIT Celtniecība» valdes priekšsēdētājs Andris Božē.

Runājot par jaunajiem projektiem, Božē norādīja, ka tajos cilvēki ir gatavi investēt no 1400 līdz 1600 eiro par kvadrātmetru. «Protams, pilsētas centrā šī cena ir augstāka - apmēram no 1800 līdz diviem tūkstošiem eiro. Tas ir tas intervāls, kur vietējie iedzīvotāji ir gatavi izskatīt darījumus. Ir bijuši darījumi arī par lielākām summām, bet tie ir izņēmumi,» klāstīja Božē.

Tostarp viņš pastāstīja, ka patlaban dzīvokļu cena par kvadrātmetru Jūrmalā ir būtiski zemāka nekā iepriekš. Pēc Božē teiktā, ja iepriekš bija sākot no trim tūkstošiem eiro par kvadrātmetru, tad tagad tā ir kritusies atsevišķos projektos līdz 1800-2000 eiro par kvadrātmetru.

Jautāts, kā mainījies darījumu skaits salīdzinājumā ar pērno gadu, Božē norādīja, ka tas ir līdzvērtīgs, tomēr salīdzinot ar citām Baltijas valstīm - zems. «Pērn Rīgā tika nodoti ekspluatācijā 80 dzīvokļi. Igaunijā, kas ir krietni mazāka, bija pāri tūkstotim dzīvokļu. Savukārt Viļņā - 3,5 tūkstoši dzīvokļu. Pie tam - Latvijā jaunajos projektos pērn tika pārdoti 460 dzīvokļi, no kuriem lielākā puse tika pārdota nerezidentiem. Tātad mēs varam redzēt, cik maz ir šo vietējo pircēju. Savukārt uz jautājumu, kāpēc viņu ir tik maz, es saku, ka joprojām daudzi nespēj kvalificēties banku kredītiem. Daļai šo cilvēku ieņēmumi nav legāli, bankas vienkārši nav gatavas izskatīt kredītu piešķiršanu uz tādiem pelēkiem ienākumiem, un, protams, daļēji cilvēkiem ir slikta kredītvēsture. Tomēr galvenā problēma ir tāda, ka mūsu mājsaimniecību ieņēmumi krietni atpaliek no Igaunijas, tāpat arī vidējā alga,» skaidroja Božē.

«YIT celtniecība» pērn strādāja ar 8,998 miljonu eiro apgrozījumu un cieta 169,5 tūkstošu eiro zaudējumus, liecina datubāzē «Lursoft» publiskotā informācija.

Uzņēmums ir dibināts 1998.gadā. Tā pamatkapitāls ir 47,38 miljoni eiro, un tas pieder Somijas uzņēmumam «YIT Construction Ltd», kas ir lielākais Somijas celtniecības koncerns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu