Asociācija: Mežsaimniecības kooperatīvu apgrozījums šogad varētu būt € 1,2 miljoni

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Latvijā mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību apgrozījums šogad varētu būt apmēram 1,2 miljoni eiro, ceturtdien Rīgā notikušajā Meža nozares konferencē sacīja Latvijas Meža īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks.

«Kooperatīvu kopējais pārdotais koksnes apmērs šogad varētu sasniegt 27 tūkstošus kubikmetru un viņu apgrozījums varētu būt apmēram 1,2 miljoni eiro,» teica Muižnieks.

Viņš pastāstīja, ka pēdējo gadu laikā privāto mežu īpašnieku struktūrā ir vērojamas izmaiņas - notiek meža īpašumu konsolidācija. «Ja mēs paskatāmies uz datiem par pēdējiem 10 gadiem, tad mēs redzam, cik ļoti strauji ir pieauguši tie mežu īpašumi, kas ir lielāki par 50 hektāriem. Ja 2004.gadā šādu meža īpašumu bija tikai apmēram 7%, tad tagad jau tie ir 39%. Protams, tas ir saistīts ar mazo meža īpašumu proporcijas samazināšanos kopējā bilancē. (..) Ir notikuši konsolidācijas procesi un, es pieļauju, ka tie arī turpināsies,» klāstīja Muižnieks.

Pēc viņa teikāt, ka Latvijā šobrīd ir piecas mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, tostarp kooperatīvās sabiedrības «Mežsaimnieks» un «L.V. Mežs» šogad ir izgājuši Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas atzīšanas procedūru, kas ir jāiziet reizi gadā un nozīmē, ka kooperatīvi atbilst konkrētiem kritērijiem un var saņemt valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalstu. «Jāsaka arī, ka šie divi kooperatīvi ir tie, kas pašlaik strādā visaktīvāk, no kuriem kopējā tirgū ienāk vislielākā koksnes plūsma,» teica Muižnieks.

Tāpat viņš informēja, ka kooperatīvi «Vidzeme» un «Vidzemes ekomežs» šogad nav izgājuši atzīšanas procedūru, bet turpina strādāt, savukārt par kooperatīvu «Ūsiņš» biedrībai nav ziņu, ka tā būtu sākusi aktīvu darbību.

Latvijas Meža īpašnieku biedrība apvieno gan lielos un mazos privātos meža īpašniekus, gan komercsabiedrības, gan pašvaldības, kuru īpašumā vai tiesiskajā valdījumā atrodas mežs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu