«Latvijas Gāze» grib dominēt Baltijas reģionā; gāzes cena kritusies gandrīz uz pusi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Pēc tirgus atvēršanas energouzņēmums «Latvijas Gāze» (LG) grib dominēt Baltijas reģionā un apgādāt Baltijas tirgu ar gāzi, šorīt Latvijas radio teica LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

«Pēc 2017.gada 3.aprīļa krasi mainīsies tirgus, un LG būs visas iespējas kļūt par lielāko tirgotāju Baltijā,» uzsvēra bijušais premjers. «Par to nebūtu nekādu šaubu.»

LG vadītājs akcentēja, ka patlaban LG jūtas ļoti komfortabli, jo gāzes cena ir gandrīz vēsturiski zemākajā punktā. Tā pēdējos gados ir kritusies gandrīz divreiz.

Uz jautājumus, vai par konkurentiem uzskata lietuviešus, ņemot vērā, ka Klaipēdā izbūvēts sašķidrinātās gāzes termināls, Kalvītis atbildēja noliedzoši un uzsvēra, ka gāzes tirgus Lietuvā veidots politisku motīvu vadīts.

«Patlaban Lietuvā vidējā gāzes cena ir par 20% augstāka nekā Latvijā. Runāt par konkurenci ir nevajadzīgi - viņi nav konkurenti,» skaidroja Kalvītis.

Viņš atklāja, ka Lietuvai ar Krievijas gāzes kompāniju «Gazprom» līgums par gāzes piegādi beidzas šogad 31.decembrī un nav zināms, vai būs jauns līgums.

Jau ziņots, ka Saeima šā gada oktobrī pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz dabasgāzes tirgus atvēršanas principus no 2017.gada 3.aprīļa, kā arī uzņēmuma «Latvijas Gāze» sadalīšanas nosacījumus.

Likumprojekts nosaka, ka līdz 2017.gada 3.aprīlim vertikāli integrētajam uzņēmumam AS «Latvijas Gāze» ir pienākums izveidot divus juridiski neatkarīgus uzņēmumus. Viens no uzņēmumiem pildīs pārvades sistēmas operatora un uzglabāšanas sistēmas operatora pienākumus, otrs īstenos dabasgāzes sadales sistēmas operatora un tirgotāja funkcijas.

Grozījumos Enerģētikas likumā paredzēti divi galvenie termiņi pilnai pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora īpašumtiesību nodalīšanai.

Pirmais termiņš ir 2017.gada 3.aprīlis, kad jāizveido juridiski neatkarīga sabiedrība, kas nodrošina dabasgāzes pārvades sistēmas operatora un uzglabāšanas sistēmas operatora pakalpojumus un kuras īpašumā ir pārvades sistēmas aktīvi, bet rīcībā ir Inčukalna pazemes gāzes krātuve.

Otrs termiņš ir 2017.gada 31.decembris, kad ir pilnībā jāpabeidz dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora īpašumtiesību nodalīšana, tas ir, jāpanāk situācija, ka pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators ir no «Latvijas Gāzes» neatkarīga kapitālsabiedrība, kuras īpašnieki ne tieši, ne netieši nav saistīti ar «Latvijas Gāzi» vai tās akcionāriem. Šāda prasība neattiecas uz finanšu institūcijām, kurām pieder akcijas vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatorā, kā arī energoapgādes komersantā, kurš nodarbojas ar dabasgāzes ražošanu vai tirdzniecību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu