EM: Būvniecībā turpmāk sagaidāma mērena izaugsme

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Kopumā būvniecības nozarē arī turpmāk sagaidāma mērena izaugsme. Būvniecības nozares attīstību lielā mērā ietekmēs arī Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu pieejamība, informē Ekonomikas ministrija (EM).

Lai gan 2014.gadā būvniecības produkcijas apjomi pieauga, jau 2014.gada otrajā pusē būvniecības izaugsmes tempi palēninājās un arī 2015.gada pirmajā pusē nozares izaugsme bija vāja, norāda EM.

Savukārt šī gada trešajā ceturksnī būvniecības apjomi pieauga par 4,9% pret iepriekšējo gadu. Kopumā šī gada trīs ceturkšņos būvniecības apjomi pieauga par 1,1%, salīdzinot ar 2014.gada attiecīgo periodu.

EM informē, ka 2015.gada trešajā ceturksnī visstraujāk pieauga inženierbūvju būvniecības apjomi, kas nodrošināja lielāko devumu būvniecības apjomu pieaugumā. Kopumā inženierbūvju būvniecības apjomi trešajā ceturksnī bija par 15,3% lielāki nekā 2014.gada attiecīgajā periodā. Tas ir augstākais rādītājs kopš 2013.gada beigām, uzsver EM. Vislielākais devums inženierbūvju kategorijā bija šoseju, ielu un ceļu būvniecības pieaugumam.

Lēnākos tempos pieauga dzīvojamo ēku būvniecība, savukārt nedzīvojamo ēku būvniecības apjomi saruka. Nedzīvojamo ēku būvniecībā apjomu samazinājumu galvenokārt noteica mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības ēku būvniecības apjomu samazinājumi, savukārt to daļēji kompensēja viesnīcu būvniecības apjomu pieaugums, skaidro EM.

Pēc ievērojama krituma 2014.gada beigās un 2015.gada sākumā pēdējos ceturkšņos ir atsācis pieaugt izsniegto būvatļauju skaits, akcentē EM. 2015.gada trešajā ceturksnī tika izsniegtas 1362 būvatļaujas. No kopējā izsniegto būvatļauju skaita lielākā daļa (63%) būvatļauju izsniegtas jaunbūvju būvniecībai (galvenokārt viena dzīvokļa māju un citu nedzīvojamo ēku būvniecībai).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu