Pasaulē lielākie alus ražotāji «AB InBev» un «SABMiller» apvienojas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lielbritānijas «SABMiller», kas ir pasaulē otrais lielākais alus ražotājs, otrdien paziņoja, ka principiāli ir piekritis darījumam, kurā par 69 miljardiem Lielbritānijas mārciņu (96 miljardiem eiro) to pārņem pasaulē lielākais aldaris «Anheuser-Busch InBev».

Beļģijas un Brazīlijas grupa «Anheuser-Busch InBev», kuras alus zīmolu vidū ir «Budweiser» un «Stella Artois», iepriekš četras reizes neveiksmīgi izteica pārņemšanas piedāvājumus zīmolu «Foster» un «Grolsch» produkcijas ražotājam «SABMiller».

Ieskaitot parādus, «SABMiller» iegāde izmaksās 117 miljardus ASV dolāru (103 miljardus eiro), kas kļūs par trešo lielāko kompānijas pārņemšanas darījumu pēc diviem plašiem darījumiem telekomunikāciju sektorā.

«»AB InBev» un «SABMiller» padomes paziņo, ka ir panākušas principiālu vienošanos par galvenajiem noteikumiem iespējamā rekomendētajā piedāvājumā», kurā cena ir paaugstināta līdz 44 Lielbritānijas mārciņām (59 eiro) par «SABMiller» akciju, Londonas biržu informēja Lielbritānijas kompānija.

Otrdien paziņotās vienošanās cena ir augstāka par «AB InBev» pirmdien izteikto ceturto piedāvājumu - 43,5 mārciņas (58,8 eiro) par akciju. Tā arī par apmēram 50% pārsniedz «SABMiller» akcijas cenu biržā 14.septembrī, kas bija pēdējā tirdzniecības diena pirms atjaunojās spekulācijas par jaunu «AB InBev» piedāvājumu.

Pasaulē otrs lielākais alus darītājs «SABMiller» norādīja, ka iepriekšējos piedāvājumos kompānija ir novērtēta par zemu, kas palielināja spiedienu pirms regulatora noteiktā termiņa trešdien, kurā konkurentam ir jāizsaka galīgais piedāvājums vai arī uz vismaz sešiem mēnešiem jāatsakās no mēģinājumiem pārņemt kompāniju.

Abi uzņēmumi pēc apvienošanās kontrolēs 31% alus tirgus pasaulē.

Alus ražošanas sektorā gaidāma konsolidācija laikā, kad arvien lielāku popularitāti iemanto tā dēvētais amatnieku alus, kas ražots nelielās, neatkarīgās kompānijās. «SABMiller» šogad iegādājās Londonā bāzēto amatnieku alus ražotni «Meantime», bet Nīderlandes alus ražošanas koncerns «Heineken» iegādājās 50% akciju ASV bāzētajā amatnieku alus ražotājā «Lagunitas».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu