«Latvijas Balzams»: alkoholisko dzērienu sektora izaicinājums - peļņa

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas alkoholisko dzērienu nozares izaicinājums arī nākamgad būs peļņas iespējas, jo Baltijas tirgos tās ar katru gadu samazinās, prognozēja Latvijā lielākā alkoholisko dzērienu ražotāja «Latvijas Balzams» un holdingkompānijas «Amber Beverage Group» valdes priekšsēdētājs Sīmurs Ferreira.

«Neskatoties uz prognozēto iekšzemes kopprodukta pieaugumu un ekonomikas izaugsmi kopumā Baltijā, alkoholisko dzērienu nozares izaicinājums arī nākamgad būs peļņas iespējas, jo Baltijas tirgos tās ar katru gadu samazinās,» sacīja Ferreira, piebilstot, ka šajā situācijā ražotājam ir jāfokusējas uz eksporta tirgiem, kā to jau dara «Amber Beverage Group». Tāpat izaugsmes iespējas pastāv, veiksmīgi konkurējot augošajās importēto dzērienu kategorijās.

Viņš piebilda, ka alkohola ražotājiem labā ziņa šogad ir lieliska graudaugu raža Krievijā, kam būs tieša ietekme uz izejvielu cenu. Lai arī pašlaik ir pāragri runāt par to, cik veiksmīgs šis gads ir bijis vīnkopjiem, indikācijas par ražu ir pozitīvas. Vienlaikus Latvijā un arī citās Baltijas valstīs būtisks izaicinājums alkohola ražotājiem, importētājiem un patērētājiem būs plānotais akcīzes nodokļa kāpums alkoholiskajiem dzērieniem, jo alkoholisko dzērienu cenas kāps tādēļ, ka Baltijas valstu valdības vēlas panākt lielākus nodokļu ienākumus.

Ferreira pauda, ka akcīzes nodokļa kāpuma dēļ legālo dzērienu tirgus strādās pastiprinātas spriedzes apstākļos. «Šādā situācijā valdībām ir ļoti būtiski rīkoties ekonomiski tālredzīgi, jo, ceļot akcīzes nodokli nozares lejupslīdes laikā, var panākt pretējo. Proti, nodokļi netiks iekasēti plānotajā apmērā, bet tiks stimulēts nelegālā alkohola tirgus, kas joprojām ir aktīvs kā Latvijā, tā arī Lietuvā un Igaunijā,» uzsvēra «Latvijas Balzams» valdes priekšsēdētājs.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka valdība atbalstījusi akcīzes nodokļa likmes palielināšanu alkoholiskajiem dzērieniem no nākamā gada.

«Latvijas Balzams» ir dibināts 1900.gadā un ir lielākais alkoholisko dzērienu ražotājs Baltijā. Uzņēmums kopumā ražo vairāk nekā 100 dažādu nosaukumu dzērienu. «Latvijas Balzama» lielākais akciju īpašnieks ir «Amber Beverage Group» (89,53%). Kompānijas akcijas kotē Rīgas biržas «Nasdaq Riga» otrajā sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu