Stādu audzētājiem «Ķikši» krass apgrozījuma kritums un zaudējumi Krievijas rubļa svārstību dēļ

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Siguldas novada SIA «Ķikši», kas specializējusies stādu audzēšanā un eksportā un kurai kā vienīgajai Latvijā ir attiecīgais fitosanitārais sertifikāts eksportam uz Krieviju, kaimiņvalsts rubļa svārstību dēļ pērn strādājusi ar 17% apgrozījuma kritumu un zaudējumiem, liecina «Firmas.lv» informācija.

Saimniecības apgrozījums pērn bija 20,23 miljoni eiro, kas ir 17% samazinājums salīdzinājumā ar 24,43 miljonu apgrozījumu 2013.gadā.

Savukārt saimniecības zaudējumi sasnieguši 345 039 eiro salīdzinājumā ar 138 118 eiro peļņu 2013.gadā.

Kā norādīts zemnieku saimniecības ziņojumā, zaudējumus radīja neprognozējamās Krievijas rubļa kursa svārstības, līdz ar to arī cenu kritums tirgū.

Savukārt šogad plānots investēt līdzekļus stādu audzētavas attīstībā, piesaistot Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus.

«Ķikšu» galvenā darbības joma ir puķu un dekoratīvo augu audzēšana, to importēšana no Eiropas Savienības, kā arī eksports uz Krieviju, Ukrainu un Azerbaidžānu.

Saimniecība dibināta 1994.gadā Siguldas pagasta «Ķikšos», pamatkapitāls ir 2 800 eiro, tā nodarbina 54 cilvēkus. Saimniecības īpašnieks ir Atis Markovs.

Kā ziņots, saskaņā ar Zemkopības ministrijas aplēsēm, pērn divas trešdaļas no Latvijas uz Krieviju eksportēto ziedu un augu stādu bija reeksports. Latvijas izcelsmes stādi - rozes, rododendri un acālijas, zemeņu stādi, spraudeņi, ziedoši augi, tulpju, narcišu sīpoli - uz Krieviju tika eksportēti 14 miljonu eiro apmērā. Savukārt šā gada pirmajā pusgadā vien šī vērtība sasniedza jau 12,5 miljonus eiro, kas liecina par būtisku šo produktu eksportu uz kaimiņvalsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu