FKTK: Zemās procentu likmes un vājā kreditēšanas attīstība ierobežo banku pelnītspēju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ieilgušais zemo procentu likmju periods un vāja kreditēšanas attīstība ierobežo banku pelnītspēju, šodien Saeimas deputātiem sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes locekle Ludmila Vojevoda.

Tas savukārt mazina iespēju stiprināt kapitālu un veicina banku ieguldījumu izvietošanu paaugstināta riska aktīvos.

FKTK pārstāve skaidroja, ka banku sektora pelnītspēja šogad turpina uzlaboties, taču

vājas kreditēšanas apstākļos vietējā tirgū strādājošajām bankām būs grūti nodrošināt pelnītspēju.

Šo banku izdevumu samazināšanas iespējas ir izsmeltas, atzina finanšu tirgus uzrauga pārstāve.

Banku sektors kopumā šogad astoņos mēnešos darbojās ar 290,3 miljonu eiro peļņu, liecina FKTK operatīvie dati.

Salīdzinājumam - 2014.gada astoņos mēnešos banku sektors strādāja ar 241,1 miljona eiro peļņu. Tātad

šogad astoņos mēnešos peļņa ir par 20% lielāka.

Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis iepriekš vērsa uzmanību, ka bankām, kuras pelna vietējā Latvijas tirgū, pelnītspēja ir zem 10%. Tā nav pelnītspēja, kas spēj gan nodrošināt atdevi bankas akcionāriem, gan uzkrāt jaunam sliktākas ekonomiskās attīstības ciklam, vērtēja asociācijas vadītājs. Asociācijas publicētie dati rāda, ka šogad jūnija beigās «Swedbank» kapitāla atdeves rādītājs ROE bija 9,92%, «SEB bankas» - 8,13%, «DNB bankas» - 6,15%, bankai «Citadele» - 11,01%, «DNB bankai» - 6,15%.

FKTK dati par šā gada pirmo pusgadu rāda, ka banku peļņas pieaugumu galvenokārt nodrošināja tīro pamatdarbības ienākumu kāpums (tīrie procentu ienākumi auguši par 11,5%, tīrie komisijas naudas ienākumi kāpuši par 3,1%), kā arī izdevumu uzkrājumiem nedrošiem parādiem samazinājums par 16%.

FKTK norāda, ka pelnītspēju būtiski ietekmē bankas izvēlētais biznesa modelis - uz nerezidentu apkalpošanu orientētām bankām ROE ir 21,2%, bet rezidentu tirgū strādājošām bankām - 9,1%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu