Bankas mudina nākamā gada budžetā iekļaut finansējumu mājokļu atbalsta programmai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts atbalsta programma ģimenēm, sniedzot valsts galvojumu aizdevumam mājokļa iegādei jaunajām ģimenēm, ir pierādījusi savu efektivitāti, tādēļ bankas aicina Saeimu iekļaut 2016.gada valsts budžetā konkrētu finansējumu šīs programmas turpināšanai.

2016.gada valsts budžeta projektā, ko valdība ir apstiprinājusi un iesniegusi Saeimā, konkrēta finansējuma ģimeņu atbalstam nav, paziņojumā medijiem informē Latvijas Komercbanku asociācija.

Kopš programmas darbības sākuma valsts galvojums aizdevumam mājokļa iegādei piešķirts 754 ģimenēm par 4,6 miljoniem eiro. No tiem 422 gadījumos atbalsts sniegts mājokļa iegādei Rīgā un Pierīgā, bet 332 gadījumos - pārējos Latvijas reģionos, liecina Attīstības finanšu institūcijas «Altum» dati. 2015.gadam piešķirtā finansējuma, pēc «Altum» aplēsēm, galvojumiem varētu pietikt vēl tikai nākamā gada pirmajiem mēnešiem.

Valsts galvojums sniedz ģimenēm iespēju saņemt aizdevumu mājokļa iegādei ar mazāku pirmo iemaksu, jo daļu no pirmās iemaksas garantē valsts. Pirmās iemaksas sakrāšana ir lielākais šķērslis aizdevuma saņemšanai jaunajām ģimenēm dzīves apstākļu uzlabošanai vai dzīvojamās platības paplašināšanai atbilstoši bērnu skaitam.

Komercbanku asociācija norāda, ka 2016.gada valsts budžeta likumprojektā ir paredzēta tikai vispārīga iespēja Ekonomikas ministrijai no Ekonomikas attīstības programmas, kas ir nezināma apjoma ieņēmumi no termiņuzturēšanās atļaujām, izlietot atbalsta pasākumiem Latvijas uzņēmējiem jaunu eksporta tirgu apguvē un eksporta palielināšanā uz prioritāriem mērķa tirgiem un investīciju veicināšanai, Reemigrācijas atbalsta pasākumu plāna, citiem darbvietu radīšanas un ģimeņu atbalsta pasākumiem un sistēmas administrēšanas izmaksu segšanai, kā arī Pirmā mājokļa programmas finansēšanai.

Šogad otrajā ceturksnī Latvijā ir izsniegti hipotekārie kredīti 75,35 miljonu eiro vērtībā - tas ir par 46% vairāk nekā 1.cetursknī. Komercbanku asociācija uzskata, ka šīs pozitīvās tendences iemesls ir obligātā «nolikto atslēgu» principa atcelšana un valsts atbalsta programmas darbības sākšana. Kopumā pirmajā pusgadā izsniegti hipotekārie kredīti 127 miljonu eiro kopsummā.

Mājokļu atbalsta programmā piedalās sešas lielākās Latvijas iekšējā tirgū strādājošās bankas - banka «Citadele», «SEB banka», «Swedbank», «Nordea» banka, «ABLV Bank» un «DNB banka».

Asociācija pauž bažas par šīs ģimenēm nozīmīgās programmas darbību 2016.gadā, jo budžetā programmai nav paredzēts finansējums.

Mājokļu atbalsta programmā valsts galvojuma apmērs ir atkarīgs no bērnu skaita ģimenē - 10% (bet ne vairāk kā 10 000 eiro), ja ģimenē ir viens bērns, 15% (bet ne vairāk kā 15 000 eiro), ja ģimenē ir divi bērni, 20% (bet ne vairāk kā 20 000 eiro), ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu