Jelgavas pašvaldība neatļauj būvēt «Depo» pļavā pie Lielupes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Gineitis / Rietumu radio

Jelgavas pilsētas pašvaldība neakceptē tipveida ēkas būvniecības projektu pļavā pie Lielupes, kur bija plānots izvietot lielveikalu «Depo», jo tas neiekļaujas jaunizveidotajā pilsētas vides ainavā, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Pašvaldība šādu lēmumu skaidro ar to, ka pēdējo gadu laikā tā ir ieguldījusi ievērojamu darbu un resursus, lai sakārtotu upes krastus Jelgavā - ir labiekārtota Lielupes labā krasta promenāde, Pasta sala, Čakstes bulvāris, Mītavas tilts. Tieši investoru nevēlēšanās izprast pilsētas vidi un radīt individuālu projektu, kas iekļautos Lielupes krasta līnijā, bija galvenais iemesls, kāpēc pašvaldība nesaskaņoja arhitekta piedāvāto projektu veikala «Depo» būvniecībai pļavā pie Lielupes.

Tagad pašvaldība ar zemes īpašnieku mēģina rast kompromisu - pašvaldība piedāvā zemes īpašniekam šajā vietā uzbūvēt pašvaldības funkcijām nepieciešamu ēku, ko pēc tam varētu no īpašnieka - Igaunijas fonda «Eften Capital» - nomāt.

«Galvenais, ko gribu uzsvērt, - Jelgavai nav nekādu pretenziju pret veikala «Depo» ienākšanu mūsu pilsētā. Mūs neapmierina tikai un vienīgi arhitektoniskais ēkas risinājums konkrētā vietā, kas neiekļaujas pilsētas vidē,» pašvaldības skaidrojumā uzsvēris Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS).

«Esam centušies gada garumā panākt kompromisu, piedāvājot zemes īpašniekam un projekta investoram mainīt ēkas vizuālo tēlu, taču pasūtītājs nebija ar mieru, jo tas būtiski sadārdzina projektu. Tieši tāpēc pašvaldība meklē citu risinājumu. Esam sākuši sarunas ar zemes īpašnieku par iespēju pļavā pie Lielupes būvēt nevis lielveikalu, bet pašvaldības vajadzībām nepieciešamu ēku, ko Igaunijas fonds konceptuāli ir atbalstījis,» pauda Rāviņš.

Pašvaldībai līdz 15.oktobrim ir jāizlemj, ko tieši tā gribētu būvēt Cukura ielā, pļavā pie Lielupes. Pēc tam varētu sākties sarunas ar zemes īpašnieku, lai vienotos par jaunā objekta būvniecību. Paredzams, ka projektu pilnībā realizēs Igaunijas fonds, bet pašvaldība uzbūvēto ēku no īpašnieka nomās, teikts pašvaldības skaidrojumā.

Kā ziņots, iepriekš Jelgavas pilsētas pašvaldība centās kliedēt pilsētnieku bažas, ka šis objekts varētu aizsegt Jelgavas pili.

Igaunijas «EfTEN» nekustamā īpašuma fonda plānotais «Depo» veikals neatradīsies pretim Jelgavas pilij, bet gan Rīgas ielas otrā pusē - pretī Pasta salai un līdzās promenādei, iepriekš skaidroja pilsētas pašvaldības pārstāve Līga Klismeta.

Viņa arī apgalvoja, ka saistībā ar Pārlielupē plānoto apbūvi pašvaldībā nav saņemti nekādi iebildumi. Jelgavas pilsētas pašvaldības Attīstības un pilsētplānošanas pārvalde teritorijai Cukura ielā 2B, Cukura 2, Cukura 2A, Cukura 4 un Krasta ielā 1 organizēja lokālplānojuma izstrādi, notika arī lokālplānojuma publiskā apspriešana.

Saskaņā ar lokālplānojumu minētie zemes gabali izvietoti publiskās apbūves teritorijā. Teritorijai Cukura un Veco Strēlnieku ielas krustojumā (posms, kas savieno Cukura ielu un Peldu ielu) galvenais izmantošanas veids ir - tirdzniecības un pakalpojumu objektu apbūve. Lokālplānojumu Jelgavas dome apstiprināja 2014.gada jūlijā.

Tad arī tika apstiprināti saistošie noteikumi, kas jāievēro projektētājam.

Būvvalde 2014.gada 30.septembrī izsniedza plānošanas un arhitektūras uzdevumu tirdzniecības centra projektēšanai, kam pasūtītājs bija SIA «Zemgales Tehnoloģijas parks». Līdz tam būvvaldē nebija iesniegti nekādi dokumenti, kas norādītu, ka plānota konkrēti «Depo» veikala būvniecība, un pašvaldība neizvērtē darījumus starp SIA «Zemgales Tehnoloģijas parks» un citu komersantu, skaidroja Klismeta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu