Darījumu skaits ar sērijveida dzīvokļiem audzis par 11%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Darījumu skaits ar tipveida dzīvokļiem otrajā ceturksnī pieauga par 11%, bet kopējā darījumu summa - par 21%. Arī pārējos segmentos vērojams neliels aktivitātes pieaugums, salīdzinot ar gada sākumu, teikts nekustamo īpašumu kompānijas «Latio» mājokļu tirgus pārskatā.

Salīdzinot ar 2014.gada otro ceturksni, darījumu skaits bija par 5% mazāks, bet kopējā summa ir iepriekšējā gada pirmā pusgada vidējo rādītāju līmenī, teikts pārskatā.

Darījumu skaits otrajā ceturksnī ir audzis visās pieprasītākajās Rīgas apkaimēs, turklāt tikai dažviet tas ir mazāks nekā pirms gada - kritums vērojams Purvciemā, Juglā un Vecmīlgrāvī, savukārt lielākais pieaugums ir Ķengaragā un Imantā. Jau pusotru gadu gandrīz nemainīgs pieprasījums ir pēc dzīvokļiem Iļģuciemā.

Pieprasītākie mikrorajoni ir Purvciems un Ķengarags, kam seko Pļavnieki un Imanta.

Astoņās Rīgas apkaimēs notiek divas trešdaļas darījumu ar sērijveida dzīvokļiem Rīgā. Pieprasītākie tipveida dzīvokļi nemainīgi bija tā saucamajās lietuviešu projekta ēkās, 602.sērijas namos un Hruščova laika ēkās.

Tirgū puse darījumu notiek ar dzīvokļiem platībā no 40 līdz 60 kvadrātmetriem,

šajā ziņā nekādas izmaiņas nav sagaidāmas arī turpmāk, norāda «Latio».

Darījumi galvenokārt notiek ar īpašumiem par summu no 20 000 līdz 60 000 eiro,

un šajā kategorijā ir vērojams laba un cenai atbilstoša piedāvājuma trūkums, taču pircēji nav arī gatavi maksāt vairāk, jo tad ir vērts apsvērt iespēju iegādāties dzīvokli jaunajā projektā, teikts pārskatā. Piedāvājumā trūkst sērijveida dzīvokļu tūlītējai apdzīvošanai piemērotā stāvoklī vidējos ēkas stāvos par pircējam atbilstošu cenu.

Sērijveida dzīvokļu tirgū mērens cenu kāpums bija vērojams arī 2015.gada otrajā ceturksnī.

Jūnijā, salīdzinot ar martu, vidējā kvadrātmetra cena pieauga par gandrīz 2%, bet gada griezumā - gandrīz par 8%.

Pozitīva cenu pieauguma tendence Rīgas tipveida dzīvokļu tirgū gandrīz nemainīgi saglabājas jau kopš krīzes zemākā punkta 2009.gada trešajā ceturksnī.

Šajā laikā vidējā kvadrātmetra cena ir pieaugusi par 38%.

2015.gada jūnijā vidējā tipveida dzīvokļa kvadrātmetra cena bija 674 eiro.

Lai arī darījumu skaits atkal pieaug, tomēr vidējās cenas kāpums saglabājas mērens, jo, cenai sasniedzot noteiktu līmeni, pircējs var izvēlēties cita segmenta nekustamo īpašumu, piemēram, dzīvokli jaunajā projektā vai tā saucamajā tālajā centrā. Tāpēc, neskatoties uz kvalitatīva piedāvājuma trūkumu, cenas 2015.gadā saglabās stabilitāti un būtiskas izmaiņas nav gaidāmas, prognozē «Latio».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu