Jūlijā Latvijā saražotās elektroenerģijas biržas cena saruka par 23%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Šā gada jūlijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūliju, Latvijā saražotās elektroenerģijas biržas cena saruka par 23%, liecina AS «Augstsprieguma tīkls» (AST) apkopotā informācija.

AST piebilda, ka tādējādi ir uzstādīts jauns zemākās stundas cenas rekords «Nord Pool Spot» biržā Latvijas tirdzniecības apgabala darbības vēsturē.

Jūlijā vidējā «Nord Pool Spot» elektroenerģijas biržas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 44,26 eiro par megavatstundu (MWh) un, salīdzinot ar jūniju, tā pieauga par 3%, bet, salīdzinot ar pagājušā gada jūliju, samazinājās par 23%.

Šā gada 15.jūlija naktī no plkst.1 līdz 2 tika sasniegts jauns zemākās elektroenerģijas stundas cenas rekords «Nord Pool Spot» biržā Latvijas tirdzniecības apgabala darbības vēsturē, kad elektroenerģija maksāja vien 4,05 eiro par MWh. Iepriekšējā zemākā fiksētā cena bija 2014.gada 3.novembrī un 2013.gada 11.novembrī, kad cena bija 5,08 eiro par MWh.

Jūlijā vidējā Igaunijas tirdzniecības apgabala elektroenerģijas cena bija 28,06 eiro par MWh, kas bija par 3% augstāka nekā jūnijā, bet, salīdzinot ar 2014.gada jūliju, par 36% zemāka. Salīdzinot mēneša elektroenerģijas stundas cenu starp Igauniju un Somiju, var secināt, ka cena bija vienāda 94% no jūlija stundu skaita, kas, salīdzinot ar jūniju, ir pieaugums par 28 procentpunktiem. Igaunijas tirdzniecības apgabalā 2015.gada 26.jūlijā tika sasniegta vēsturiski zemākā «Nord Pool Spot» Igaunijas tirdzniecības apgabala ikstundas elektroenerģijas cena, kas bija 1,03 eiro par MWh.

Savukārt Lietuvā jūlijā vidējā tirdzniecības apgabala elektroenerģijas cena bija 44,26 eiro par MWh, kas bija par 3% augstāka nekā jūnijā, bet, salīdzinot ar 2014.gadu, par 23% zemāka. Salīdzinot mēneša stundas cenu starp Latviju un Lietuvu, var secināt, ka cena bija vienāda 100% no jūlija stundu skaita, kas ir bez izmaiņām, salīdzinot ar jūniju.

AST piebilda, ka jūlijā vidējā Zviedrijas tirdzniecības apgabala elektroenerģijas cena bija 9,19 eiro par MWh, kas bija vēsturiski zemākā, kopš Zviedrija tika sadalīta četros tirdzniecības apgabalos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu