KVV Liepājas metalurgs: strādāšanai ir nepieciešams valdības atbalsts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Oktobrī AS «KVV Liepājas metalurgs» plāno ražošanas apjomus palielināt divkārt un sākt strādāt ar pilnu jaudu, bet tam ir vajadzīgs Latvijas valdības atbalsts, Latvijas radio teica uzņēmuma valdes loceklis Igors Talanovs.

Iedarbinot otru velmēšanas cehu, darbā tiktu pieņemti 220 strādājošie un beidzot uzņēmums varētu sākt strādāt bez zaudējumiem, skaidroja Talanovs.

Taču uzņēmuma darbības plānam, kuru šodien «KVV Liepājas metalurgs» prezentēs valdībai, ir nepieciešams valsts atbalsts. Valdes loceklis skaidroja, ka citviet pasaulē - Polijā, Vācijā, Francijā - metalurģijas uzņēmumiem tā no valdībām netrūkstot.

Šodien, tiekoties ar valdību, «KVV Liepājas metalurgs» plāno lūgt atbalstu energoefektivitātes, īpaši velmēšanas cehā, darbu veikšanai. Ieguldot 1,5 - 2 miljonus eiro, produkcijas pašizmaksa samazinātos par 5-7 eiro tonnā. Tas palielinātu velmēšanas iekārtu efektivitāti un produkcijas konkurētspēju.

Aktuāls jautājums esot arī obligātā iepirkuma komponente, kuras atlaidi «KVV Liepājas metalurgs» cer saņemt.

Vēl uzņēmuma plānos ir pārprofilēt darbu uz produkcijas ar augstāku pievienotās vērtības ražošanu, piemēram, ražot produkciju kuģu būves industrijai. Talanovs spriež, ka neesot cerību, ka pasaulē kopumā tik drīz atjaunosies celtniecības darbu apjoms tik lielā apmērā, kā tas bija pirms pieciem un desmit gadiem.

Problēma esot arī strādājošo vidējais vecums, kas patlaban esot 52 gadi, pauda Talanovs. Svarīgi ir apmācīt jaunos speciālistus tepat Latvijā, un šīs problēmas risinājumam arī nepieciešams valdības atbalsts.

Jau ziņots, ka šodien Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) vadībā notiks Lielo un stratēģiski nozīmīgo investīciju projektu koordinācijas padomes sēde, kurā paredzams izskatīt jautājumu par uzņēmuma AS «KVV Liepājas metalurgs» darbību, aktuālajiem piedāvājumiem SIA «Cemex» ceļa infrastruktūras problēmjautājuma atrisināšanai, kā arī tiks ziņots par aktivitātēm stratēģiskā sadarbībā ar Ķīnu tirdzniecības un investīciju veicināšanas jomā.

AS «KVV Liepājas metalurgs» vēlas palielināt ražošanas un pārdošanas apjomus, un tas notiks pakāpeniski vairākos posmos.

Patlaban uzņēmums mēnesī saražo apmēram 26 000 tonnu tērauda armatūras, uzņēmumā nodarbinot 540 cilvēku. Kopējie velmēšanas ceha darba apjomi, ja pieskaita velmētavas otrā stāva jaudu, ar laiku varēs sasniegt 60 000 līdz 65 000 tonnu armatūras mēnesī, taču lai sasniegtu šādu apjomu, uzņēmumam jāveic vairāki būtiski uzdevumi - jāatgūst zaudētie noieta tirgi, jāstiprina mārketings, kā arī radikāli jāsamazina ražošanas izmaksas. Tas kopumā ļautu iegūt nepieciešamo konkurētspēju.

Rūpnīca divus gadus nostāvējusi faktiskā dīkstāvē un pa šo laiku uzņēmuma klienti ārzemēs ir pārorientējušies no Liepājas armatūras izmantošanas uz citu ražotāju preces pirkšanu. Uzņēmumam līdz šim izdevies sekmīgi ieiet vairākos Eiropas tirgos, kā arī Ziemeļāfrikas tirgū.

Uzņēmumā strādājošu darbinieku skaits sasniedzis 540 cilvēku.

Maija sākumā «Liepājas metalurgā» strādāja aptuveni 960 darbinieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu