Rosina vienkāršot iespēju atbildīgajām institūcijām anulēt būvspeciālista sertifikātu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Zolitūdes lielveikala «Maxima» traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas prezidijs rosina vienkāršot iespēju atbildīgajām institūcijām anulēt būvspeciālista sertifikātu, tām konstatējot rupjus profesionālās darbības pārkāpumus. Deputāti arī secinājuši, ka salīdzinājumā ar situāciju pirms traģēdijas pašlaik būvspeciālistu sertifikācijas kārtība ir būtiski uzlabota.

Lai savlaicīgi gan sabiedrība, gan parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi tiktu iepazīstināti ar galaziņojuma secinājumiem, komisijas prezidijs publiskojis atsevišķus secinājumus un priekšlikumus, kuri jau pašlaik ir izkristalizējušies, izmeklēšanai veltītajā mājaslapā norādījis komisijas priekšsēdētājs Ringolds Balodis (NSL). Galaziņojuma apspriešana Saeimas komisijā plānota 24.augustā.

Deputāti skaidro, ka sertifikācijas institūcija ir tiesīga anulēt būvspeciālista sertifikātu par viņa patstāvīgās prakses pārkāpumiem, kas radījuši apdraudējumu cilvēku dzīvībai, veselībai vai videi, taču

institūcijai ir iespējams to darīt tikai tad, ja saņemts tiesas spriedums.

Tāpēc Ministru kabinetam (MK) ir jāgroza noteikumi, paredzot sertificēšanas institūcijām tiesības anulēt sertifikātus gadījumos, kad tās pašas konstatē rupjus profesionālās darbības pārkāpumus, norāda Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija.

Tāpēc komisija uzskata, ka MK ir jāizdara grozījumi attiecīgajos noteikumos, paredzot, ka būvprojekta ekspertīzes veicējiem ir jābūt pieredzei to būvju projektēšanā, kurām ekspertīze noteikta kā obligāta, kā arī ietverot prasību par profesionālās darbības un ētikas pārkāpumu neesamību. Deputāti tāpat norāda, ka Ekonomikas ministrija (EM), slēdzot būvspeciālistu sertifikācijas deleģējuma līgumus ar sertifikācijas institūcijām, apskata vairākus kritērijus, vērtējot organizācijas kompetenci un sertifikācijas institūcijas iespējamo atrašanos interešu konfliktā. Taču šādu kritēriju vērtēšana EM nav saistoša un ir atkarīga no ierēdņu nostājas, tāpēc Saeimai ir jāizdara grozījumi Būvniecības likumā, nosakot tiešu deleģējumu būvspeciālistu sertifikācijas institūcijām.

Gan spēku zaudējušais, gan spēkā esošais būvspeciālistu sertifikācijas normatīvais regulējums paredz, ka persona, saņemot būvspeciālista sertifikātu, ir tiesīga īstenot savu patstāvīgo praksi attiecībā pret visa veida objektiem. Tomēr iepriekš sertifikācijas institūcijām bija tiesības sašaurināt kompetences jomu, kurā sertificētais būvspeciālists drīkst darboties. Šīs tiesības tika plaši izmantotas tajos gadījumos, kad persona bija pietiekami kompetenta, lai darbotos kādā specifiskā jomā. Šāds mehānisms vairs nepastāv, kas nozīmē, ka visiem šiem speciālistiem, kas sekmīgi darbojušies kādā specifiskā jomā, sava darbība būs jāpārtrauc. Tādēļ

komisija rosina nodrošināt sertifikācijas institūciju tiesības sašaurināt kompetences jomu.

Sniedzot vērtējumu būvspeciālistu kompetences novērtēšanas un patstāvīgās prakses uzraudzības jeb sertifikācijas kārtībai, komisijas prezidijs ņēmis vērā policijas izteikto lūgumu prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret pieciem būvspeciālistiem, kā arī vairākkārt izskanējušo kritiku attiecībā pret būvspeciālistu kompetences novērtēšanas un patstāvīgās prakses uzraudzības kārtību. Deputāti secināja, ka

būvspeciālistu sertifikācijas kārtībā traģēdijas skartā «Maxima» lielveikala celtniecības laikā bija vairāki būtiski trūkumi.

Taču līdz ar jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos un MK attiecīgo noteikumu pieņemšanu iepriekšējā sertifikācijas kārtība tika būtiski uzlabota. Tagad par būvspeciālista patstāvīgās prakses pārkāpumiem ir paredzēta sankciju diferenciācija, kā arī paplašināts patstāvīgās prakses pārkāpuma jēdziens, kas sertifikācijas institūcijām ļauj veikt efektīvāku patstāvīgas prakses uzraudzību. No 2016.gada 1.janvāra, pretendentiem nosakot augstākas kvalifikācijas prasības, sāks funkcionēt būvekspertīžu veicēju sertifikācija, kas daļēji risinās būvekspertīžu kvalitātes problēmas. Bez minētajiem būtiskajiem uzlabojumiem ir vēl arī citi, tādēļ komisija pievienojas ekspertu paustajam viedoklim, ka pašreizējā sertifikācijas kārtība ir ievērojami labāka par iepriekšējo.

2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala «Maxima» jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu