Problēmu novēršanai būvniecībā Latvija mainīs augstumu noteikšanas sistēmu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai Latvijā novērstu problēmas būvniecības procesā, valdība šodien atbalstīja grozījumus noteikumos, kas radīs tiesisko pamatu Latvijai augstumu noteikšanā pāriet uz Eiropas Vertikālās atskaites sistēmu.

Pērn oktobrī ir stājušies spēkā grozījumi Ģeotelpiskās informācijas likumā, kas paredz, ka ģeotelpiskās informācijas pamatdatu iegūšanā, sagatavošanā un uzturēšanā mūsu valstī izmanto Latvijas ģeodēzisko koordinātu sistēmu, Eiropas Vertikālās atskaites sistēmas realizāciju Latvijas teritorijā un 1993.gada topogrāfisko karšu sistēmu. Iepriekš šim nolūkam tika izmantota Baltijas 1977.gada normālo augstumu sistēma (BAS-77), kuras sākumpunkts atrodas Kronštatē - uz salas Somu jūras līcī. Sākumpunkts fiksēts ar mērlatu Zilā tilta balstā. Zināmu laiku mērlatai blakus esošais mareogrāfs nedarbojas, jūras līmeņa mērījumi netiek veikti, un Somu līcī uzceltais dambis ir izmainījis jūras līmeni. Mēģinājumi pārcelt sākumpunktu uz Somu jūras līča Dienvidu krastu pie Pulkovas observatorijas ir bijuši neveiksmīgi.

Aizsardzības ministrija norāda, ka pašlaik augstumu noteikšanai lietotā BAS-77 ir piesaistīta Baltijas jūrai un par atskaites datumu izvēlēts 1977.gads. Kopš 1977.gada Zemes garozas vertikālās kustības ir radījušas 35 milimetru neatbilstību. Faktiskie augstumi nesakrīt ar nivelēšanas katalogu datiem - atšķirības ir lielākas par pieciem centimetriem. Līdz ar to augstumu dati ir kļuvuši pretrunīgi, radot problēmas ģeotelpiskās informācijas ieguvē, īpaši būvniecības procesā.

Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra 2011.gadā ir pabeigusi pirmās klases nivelēšanas darbus, kā rezultātā ir iegūti augstas precizitātes augstuma dati Latvijas teritorijai. Izveidotais pirmās klases nivelēšanas tīkls sastāv no 15 poligoniem. Pēc pirmās klases nivelēšanas darbu pabeigšanas ir radusies iespēja augstumu datus sakārtot.

Eiropā jau no 1994.gada vadošie ģeodēzisti un valsts institūcijas veido vienotu nivelēšanas tīklu un kopēju augstumu atskaites sistēmu, nodrošinot viena centimetra precizitāti visā Eiropā. 2000.gadā pieņemta Eiropas Vertikālās atskaites sistēmas (EVRS) definīcija. Par EVRS sākumpunktu noteikts Amsterdamas pālis, kas tiek atbilstoši uzturēts un ģeodēziski kontrolēts. Latvijas pirmās klases nivelēšanas tīkls ir sasaistīts ar Amsterdamas pāli.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Aizsardzības ministrija izstrādājusi grozījumus noteikumos, kas saistīti ar ģeodēzijas nozares tiesisko regulējumu. Lai nodrošinātu pāreju no BAS-77 uz EVRS, nepieciešami grozījumi noteikumos, radot tiesisko pamatu EVRS realizācijai Latvijas teritorijā ar noteiktiem piemērošanas parametriem. Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra jau ir nodrošinājusi programmatūru, kas nodrošina augstumu datu automātisku pārrēķinu uz datiem EVRS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu