Zvejnieki plāno palielināt realizācijas apmērus esošajos tirgos

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas zvejnieki šogad plāno palielināt pārdošanas apmērus esošajos eksporta tirgos, lai realizētu produkciju, ko Krievijas importa lieguma dēļ varētu neiepirkt vietējie zivrūpnieki, sacīja Latvijas Zivsaimnieku asociācijas (LZA) prezidents Inārijs Voits.

«Ja 50% no Latvijā saražotajiem konserviem tika realizēti Krievijas tirgū, mēs varam rēķināties, ka puse no brētliņām, kuras agrāk pirka zivrūpnieki, netiks nopirktas. Mums ir jāmeklē tirgus tai daļai brētliņu, kuras netiks nopirktas embargo dēļ,» sacīja Voits, piebilstot, ka vasaras mēneši realizācijas ziņā ir mierīgāki un Krievijas embargo negatīvo ietekmi zvejnieki vairāk izjutīs septembrī, oktobrī un novembrī.

LZA prezidents piebilda, ka produkcijas realizāciju pašlaik apgrūtina arī Krievijas noteiktais tranzīta liegums. «Krievija negrib laist tranzītā kravas caur savu teritoriju, līdz ar to caur Krieviju mēs nevar izvest tranzītā zivis ne uz Kazahstānu, ne Ķīnu. Grūtības ir, bet mēs ar tām tiksim galā,» sacīja Voits, piebilstot, ka Latvijas zvejnieki pa apkārtceļiem turpina eksportēt produkciju uz Kazahstānu, Baltkrieviju, Moldovu un Ukrainu.

Viņš piebilda, ka par spīti situācijai Ukrainā, produkcijas realizācijas problēmu šajā tirgū nav, taču ir grūtāk vienoties par norēķiniem. «Ar Ukrainu nekādas [eksporta] problēmas nav, jautājums ir par divu uzņēmēju uzticību - vai norēķini ir priekšapmaksā vai pēcapmaksā. Ar Ukrainu problemātiski ir vienoties par norēķiniem. Ar Baltkrieviju tas jautājums ir vienkāršāks, jo tur ir valsts garantijas,» sacīja Voits.

Viņš norādīja, ka Krievijas paziņojums par importa liegumu zivsaimnieku līdzšinējo situāciju būtiski nemaina, zvejniekiem jau gadu ir liegts saldētu zivju eksports uz Krieviju. «Ne reņģes, ne brētliņas, ne mencas Krievijas tirgū ne [Latvijas] konservu ražotāji, ne zvejnieki nepārdod. Protams, jebkurš tirgus dalībnieks, kuram mūsu produkcija ir interesanta, ir svarīgs, bet mums Krievija bija tikai septītajā vietā pēc realizācijas apjoma un ļoti jūtami neietekmē,» sacīja Voits.

LZA izveidota 1996.gadā. Tās darbības mērķis ir izstrādāt un ikdienā atbalstīt tādus nozares attīstības principus, kas nodrošina godīgu konkurenci un dod vienlīdzīgas iespējas visiem tās biedriem, kā arī pārstāvēt asociācijas intereses valsts pārvaldes institūcijās, nevalstiskās organizācijās, kā arī citās valstīs. Latvijas Zivsaimnieku asociācija apvieno aiz piekrastes joslas strādājošos zvejniekus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu