NVA vēl neprognozē, vai darbinieku atlaišanai zivrūpniecības nozarē būs ilgstoša ietekme

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pašlaik ir grūti prognozēt, vai darbinieku atlaišanai zivrūpniecības nozarē būs ilgstoša ietekme, norādīja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Finanšu un attīstības departamenta direktora vietnieks Egīls Vidžups.

Jau ziņots, ka jūnija beigās valstī reģistrēti 1498 bezdarbnieki, kuru pēdējā darbavieta bijusi zivrūpniecības nozarē. Lielākā daļa jeb 855 no viņiem par bezdarbniekiem kļuvuši tieši jūnijā.

Kā norāda Vidžups, zivju apstrādes uzņēmumu krīze visvairāk ietekmēja bezdarba situāciju Kurzemes reģionā, kurā NVA piereģistrējās 56% no visiem zivju apstrādes uzņēmumu atlaistajiem darbiniekiem.

Jūnija beigās bezdarbs Kurzemē pieauga par 0,5 procentpunktiem, sasniedzot 10,8%.

Vidžups gan norāda, ka darbinieku atlaišana būtiski ietekmēja arī situāciju NVA Limbažu un Tukuma filiāļu teritorijā. Tukuma filiālē jūnijā piereģistrējās 143 cilvēki, kuri pēdējā darba vieta bija zivju apstrādes nozarē, bet Limbažos - 35.

Viņš uzskata, ka šobrīd vēl ir grūti prognozēt šo notikumu ilgstošo ietekmi un norāda, ka izšķirošais laiks būs augusts un septembris, kad zivju pārstrādes uzņēmumu vadībai būs jāpieņem lēmums par ražošanas atsākšanu.

Jau ziņots, ka Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests «Rosseļhoznadzor» no 4.jūnija aizliedzis zivju un zivju produkcijas importu no Latvijas un Igaunijas.

Maijā un jūnija pirmajās dienās būtiski palielinājās tādu bezdarbnieku skaits, kuru pēdējā profesija saistīta ar zivju apstrādi un pārstrādi. Līdz 11.jūnijam NVA kopumā bija reģistrēts 1071 bezdarbnieks, kuru darba attiecības izbeigušās šogad un kuru profesija saistīta ar zivju apstrādi un pārstrādi.

10.jūnijā Krievijas valūtas vērtības krišanās un piemēroto sankciju rezultātā Engures novada Smārdes zivju pārstrādes uzņēmums SIA «A3» paziņoja, ka apturējis darbību un atlaisti visi darbinieki. Kā aģentūru LETA informēja SIA «A3» valdes loceklis Ivars Amoliņš, pēdējā laikā kopumā atlaisti arī ap 70 darbinieku, kas bija iesaistīti zivju pārstrādē.

Savukārt 8.jūnijā Latvijas Televīzija vēstīja, ka apturēta ražošana Liepājas zivju pārstrādes uzņēmumā «Kolumbija» un no vairāk nekā 300 uzņēmuma darbiniekiem atlaisti 225.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu