KP saskata problēmu jautājumā par kremācijas pakalpojuma monopolstāvokli Latvijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš / LETA

Konkurences padome (KP) kā īpašu apbedīšanas pakalpojumu nozares problēmu saskata jautājumu par kremācijas pakalpojumu monopolstāvokli, žurnālistiem teica KP priekšnieces Skaidrīte Ābrama.

KP secinājusi, ka Rīgas krematorijas ēka un zeme jau teju 20 gadus ir vienas personas pārziņā. Kā novērojusi KP, visu šo gadu laikā juridiski krematoriju pārvaldījuši dažādi uzņēmumi, taču, kā liecina KP informācija, šie uzņēmumi ir saistīti ar vieniem un tiem pašiem vienas ģimenes locekļiem.

«Lai iegūtu tiesības sniegt kremācijas pakalpojumus, nepieciešama licence no Rīgas domes, kuras vadījumā atrodas krematorija. Tajā pašā laikā,

lai iegūtu licenci, nepieciešamas līgums ar Rīgas domi par krematorijas nomu, faktiski izslēdzot iespēju konkurentiem ienākt tirgū,»

atzina Ābrama.

Tādējādi Rīgas dome nerīkos krematorijas telpu un zemes nomas tiesību publisku izsoli ar nosacījumu, ka tajā var piedalīties uzņēmumi arī bez minētās licences. «Līdz ar to kremācijas pakalpojumu sniegšanā konkurences nebūs arī turpmāk,» bažījās Ābrama.

Viņa informēja, ka, piemēram, Igaunijā ir četras krematorijas, bet Polijā - 40, kamēr Latvijā tikai viena. Lai kaut ko mainītu šajā jomā, ir jāiesaistās vairākām pusēm - gan valsts, gan pašvaldību pārstāvjiem, kuri varētu strādāt pie esošā regulējuma izmaiņām, atzina KP priekšniece.

Viņa arī atklāja, ka, veicot apbedīšanas pakalpojumu nozares uzraudzību, KP atkārtoti saskārās ar pašvaldību iesaisti komercdarbībā, kur pakalpojumus pilnvērtīgi spēj nodrošināt privātie uzņēmumi. Pērn jūlijā KP norādīja uz riskiem, kādi var rasties pašvaldības SIA «Rīgas ūdens», dibinot meitasuzņēmumu «Aqua Riga», kas plānoja tirgot fasēto dzeramo ūdeni.

Saistībā ar apbedīšanas nozari Ābrama atzīmēja, ka patlaban

pašvaldības, veicot autonomo funkciju, apsaimnieko un nodrošina kārtību kapsētās, paplašina savu darbību, par maksu sniedzot arī apbedīšanas pakalpojumus,

piemēram, mirušā sagatavošanu bēru ceremonijai un bēru ceremonijas piederumu tirgošanu.

KP priekšniece uzsvēra, ka šāda pašvaldību rīcība ne tikai mazina konkurenci tirgū, bet arī liek šķēršļus konkurentu ienākšanai tirgū un sekmīgai nozares attīstībai.

Kā liecina «Firmas.lv» informācija, Rīgas krematoriju pārvalda SIA «Rīgas kremācijas centrs-krematorija», kas dibināta 2006.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2845 eiro. «Rīgas kremācijas centrs-krematorija» pieder Baibai Videniecie, bet tā vienīgais valdes loceklis ir Juris Videnieks. Uzņēmums pērn apgrozīja 830 341 eiro un nopelnīja 62 764 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu