Ilgtspējīga attīstība – jauna aktualitāte biznesa vidē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ilgtspējīga attīstība ir jauns, mūsdienīgs ekonomiskās attīstības virziens, kas kļūst arvien populārāks un aktuālāks biznesa vidē. Rīgas Stradiņa universitātē ir izveidota jauna studiju programma «Starptautiskais bizness un ilgtspējīga ekonomika», kura galvenokārt sniegs studējošajiem zināšanas, prasmes un kompetences starptautiska biznesa veidošanā, saglabājot vidi un reaģējot uz arvien jauniem ekonomiskiem izaicinājumiem.

Kāpēc tas ir svarīgi? Mūsdienu dzīves standarti arvien aug, palielinās pieprasījums pēc neatjaunojamiem resursiem (minerāliem, metālu rūdām, fosilās degvielas u. c.). Gan ekosistēmu, gan biznesa vidi ietekmē vairāki faktori: iedzīvotāju skaita palielināšanās pasaulē, patēriņa pieaugums, kā arī tehnoloģiskā attīstība u. c.1

Mūsdienu cilvēka aktivitātes ietekmē un maina vidi daudz vairāk nekā jebkad agrāk. Saldūdens patēriņš pēdējo 50 gadu laikā ir trīskāršojies un turpina pieaugt par 64 miljardiem kubikmetru gadā.2 Notiek straujš urbanizācijas process – 54% pasaules iedzīvotāju dzīvo pilsētās un prognozes liecina, ka 2050. gadā jau 2/3 populācijas būs pilsētnieki.3 Pēdējo 200 gadu laikā pasaules iedzīvotāju skaits ir palielinājies septiņkārtīgi.4 Pasaules Bankas dati liecina, ka pēdējo 10 gadu laikā ik gadu iedzīvotāju skaits pasaulē pieaug vidēji par 1,4% jeb aptuveni par 80–100 miljonu cilvēku. Tajā pašā laikā Latvijas iedzīvotāju skaits dažādu faktoru ietekmē samazinās, tādēļ arvien lielāka nozīme ir mūsu uzņēmumu darbībai starptautiskā mērogā.

Ir vēl virkne citu datu, kas liecina par straujām pārmaiņām sociālajā, ekonomiskajā un vides sektorā. Mūsdienu uzņēmējiem jāpielāgojas arvien jaunām, iepriekš nepieredzētām situācijām. Kā to paveikt? Kā pārmaiņas izmantot lietderīgi? Kādā veidā saimniekot, lai arī paaudzes pēc mums varētu dzīvot veselīgā vidē?

Uz šiem un daudziem citiem jautājumiem meklē atbildes jaunajā RSU studiju programmā «Starptautiskais bizness un ilgtspējīga ekonomika»! Programmas mērķis ir sagatavot jaunos speciālistus uzņēmumu un organizāciju ilgtspējīgas darbības nodrošināšanai gan stratēģiskā, gan operacionālā līmenī. Programma dod iespēju apgūt starptautiskā biznesa virzienus, sociāli atbildīgas uzņēmējdarbības un vides ilgtspējīgas izmantošanas principus, globālā biznesa politiskās un tiesiskās vides pamatnostādnes, integrētā mārketinga komunikāciju, kā arī citas starptautiskā biznesa un ekonomikas aktualitātes.

Programma ir unikāla, jo aptver kā biznesa, tā arī ekonomikas disciplīnas. Starptautisko kontekstu nodrošina gan augsti kvalificēti pasniedzēji ar starptautisku profesionālo un akadēmisko pieredzi, gan arī iespēja apgūt vairākus studiju kursus kopā ar citu Eiropas valstu studentiem.

Studiju programmas «Starptautiskais bizness un ilgtspējīga ekonomika» vadītāja Dr. oec. Anželika Berķe-Berga, e-pasts:anzelika.berke-berga@rsu.lv;tālrunis: 67409184, 67409195.

Starptautiskais bizness un ilgtspējīga ekonomika

1 Tuyen N. T. Knowledge economy and sustainable economic development // A Critical Review, 2010. – p. 41.

2 Available: http://www.worldometers.info/water/

3 ESA World urbanization prospects, The 2014 Revision. – UN, New York, 2014. – p. 27. Available: http://esa.un.org/unpd/wup/Highlights/WUP2014-Highlights.pdf

4 Roser M. World population growth. 2015. Available: http://ourworldindata.org/data/population-growth-vital-statistics/world-population-growth/

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu