Nedēļas laikā vidējā elektroenerģijas tirgus cena Latvijā pieauga par 4%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Vidējā elektroenerģijas tirgus cena Latvijā un Lietuvā pagājušajā nedēļā pieauga līdz 40,87 eiro par megavatstundu (MWh), kas bija par 4% vairāk nekā nedēļu iepriekš, liecina AS «Latvenergo» apkopotā informācija par elektroenerģijas tirgus cenām «Nord Pool Spot» biržā šī gada 26.nedēļā.

Kopumā Latvijā un Lietuvā cenas pagājušajā nedēļā svārstījās no 5,33 līdz 64,91 eiro par MWh. Cenu pieaugumu daļēji veicināja mazāks saražotās elektroenerģijas apjoms Latvijā, kā arī par 6% mazāka importam pieejamās elektroenerģijas kapacitāte no Igaunijas un Baltkrievijas.

Savukārt Igaunijā pagājušajā nedēļā vidējā elektroenerģijas tirgus cena biržā pieauga par 21%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, un sasniedza 29,81 eiro par MWh. Igaunijā cenas pagājušajā nedēļā svārstījās no 4,25 līdz 64,91 eiro par MWh.

Vidējā importa pieejamā kapacitāte no Somijas uz Igauniju pagājušajā nedēļā bija 1000 megavati (MW), salīdzinot ar 982 MW iepriekšējā nedēļā. Tādējādi stundu skaits, kad elektroenerģijas cenas Somijā ir vienādas ar elektroenerģijas cenām Igaunijā, pieauga līdz 86%, salīdzinot ar 63% iepriekšējā nedēļā, bet stundu skaits, kad cenas Latvijā un Igaunijā ir vienādas, pieauga līdz 35%, salīdzinot ar 26% iepriekšējā nedēļā.

Pagājušajā nedēļā Baltijā elektrostacijas saražoja 58% no Baltijā nepieciešamās elektroenerģijas. Visvairāk elektroenerģijas importēja Lietuva - 59% no kopējā patēriņa. Latvija pagājušajā nedēļā importēja 57% no kopējā elektroenerģijas patēriņa, bet Igaunija importēja 2% no kopējā elektroenerģijas patēriņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu