«Latvenergo» emitē septiņu gadu zaļās obligācijas 75 miljonu eiro apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Šodien AS «Latvenergo» emitēja septiņu gadu zaļās obligācijas par kopējo summu 75 miljoni eiro pēc nominālvērtības ar dzēšanas termiņu 2022.gada 10.jūnijs, fiksēto procentu likmi 1,9%, gada ienesīgumu 1,922% un obligāciju emisijas cenu 998,57 eiro, liecina kompānijas paziņojums biržā «Nasdaq Riga».

Obligāciju emisija tiek īstenota «Latvenergo» otrās obligāciju piedāvājuma programmas 100 miljonu eiro apmērā ietvaros.

Obligāciju emisijas rezultātā iegūtie līdzekļi tiks novirzīti «Latvenergo» koncerna pilnībā vai daļēji finansētiem zaļajai domāšanai atbilstošiem projektiem ražošanā, sadales un pārvades tīklu aktīvos.

Jau ziņots, ka aizņemtā kapitāla piesaistes plānā AS «Latvenergo» šogad iecerējusi veikt obligāciju emisiju līdz 100 miljonu eiro apmērā, ieguldot līdzekļus videi draudzīgu projektu īstenošanā «Latvenergo» kapitālieguldījumu programmas gaitā.

«Latvenergo» valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs stāstīja, ka uzņēmuma kapitālieguldījumu programmas gaitā ir paredzēta vairāku «zaļai» domāšanai atbilstošu projektu īstenošana, kā arī vērtspapīru tirgū ir novērojams investoru pieprasījums pēc ieguldījumiem šādos projektos, tāpēc «Latvenergo» pieņēma lēmumu emitēt «zaļās» obligācijas. «Zaļo» obligāciju pamata prasība ir emisijas procesā iegūtos līdzekļus izmantot vienīgi «zaļajai» domāšanai atbilstošos projektos, kas saistīti ar atjaunojamiem enerģijas avotiem, enerģijas efektivitātes uzlabošanu, ilgtspējīgu vidi utt.

«Zaļās» obligācijas «Latvenergo» ļaus īstenot darbību vairākās jomās - atjaunojamajā enerģijā, energoefektivitātē, vides aizsardzībā un ilgtspējīgas vides sekmēšanā. «»Zaļās» obligācijas uzņēmumam ļaus īstenot tādus projektus kā hidroelektrostaciju (HES) atjaunošana. Līdz 2020.gadam plānota 11 hidroagregātu nomaiņa, kas kļūs efektīvāki un ļaus saražot par 2-4% vairāk elektroenerģijas. Tāpat plānoti biodaudzveidības aizsardzības projekti, piemēram, balto stārķu un zivju resursu aizsardzībai,» teica Žīgurs.

LETA jau rakstīja, ka aizņemtā kapitāla piesaistes plāna gaitā «Latvenergo» plāno veikt obligāciju emisiju līdz 100 miljonu eiro apmērā. Veiktās aptaujas rezultātā vērtspapīru emisijas organizētāja un aģenta funkcijas ir uzticētas «SEB bankai».

Obligācijas plānots iekļaut «Nasdaq Riga» Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā. Konkrēti emisijas parametri tiks definēti emisijas prospektā.

Kā ziņots, AS «Latvenergo» peļņa pērn augusi par 33%, liecina SIA «Firmas.lv» informācija. «Latvenergo» peļņa pērn bija 34 976 548 eiro, turpretī 2013.gadā - 26 227 928 eiro.

Savukārt energokompānijas apgrozījums pērn saruka par 27% - no 944 463 385 eiro 2013.gadā līdz 741 107 898 eiro pērn.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu