Tirgotāji prasīs valstij kompensēt jauno tabakas tirdzniecības prasību radītos izdevumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Ja tiks apstiprināts Veselības ministrijas (VM) ierosinājums tirgot tabakas izstrādājumus tikai no slēgtiem skapjiem, tirgotāji prasīs valstij kompensēt jauno tabakas tirdzniecības prasību radītos izdevumus, informē Latvijas tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

Šāds VM priekšlikums nozīmē visu patlaban iegādāto iekārtu demontēšanu un jaunu, slēgtu stendu iegādi, kas prasa nozīmīgus papildu ieguldījumus, atzīmē LTA prezidents. Tiesa, cik daudz līdzekļu būtu jāiegulda, Danusēvičs nevar pateikt.

Viņš norāda, ka LTA, kas apvieno vairāk nekā 600 tirdzniecības jomā strādājošus Latvijas uzņēmumus, aicina VM un valdību paredzēt atbilstošu kompensāciju mazumtirgotājiem, lai segtu izdevumus veikalu iekārtojuma pielāgošanai atbilstīgi VM rosinātajām izmaiņām tabakas izstrādājumu tirdzniecības kārtībā.

Jaunās prasības ietvertas VM izstrādātajā likumprojektā «Par tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertņu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu».

«Laikā, kad daudzi vietējie Latvijas tirgotāji cīnās par izdzīvošanu un cenšas konkurēt ar starptautiskām lielveikalu ķēdēm, šādi neplānoti izdevumi ir kārtējais nepatīkamais pārsteigums, kas liek aizdomāties par vēršanos pret vietējiem Latvijas tirgotājiem, radot priekšrocības starptautiskiem koncerniem,» uzskata Danusēvičs.

Šis VM priekšlikums seko prasībai uzstādīt video novērošanu alkohola tirdzniecībai, kas vidēji vienā objektā izmaksāja aptuveni 400 līdz 500 eiro un ko pēc tam Saeima atcēla, atgādina LTA prezidents, norādot arī par jaunajām, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) izstrādātajām prasībām kases aparātiem un citām līdzīgām iniciatīvām, kas rada ievērojamus izdevumus tirdzniecības uzņēmumiem un apšaubāmus ieguvumus valstij.

Ņemot vērā nelegālās tirdzniecības pieauguma augsto risku, šis lēmums, līdzīgi kā prasība nodrošināt video novērošanu alkohola tirdzniecībai, tāpat nākotnē varētu tikt pārskatīts, atzīstot to par neefektīvu, atzīst Danusēvičs.

«Tomēr uzņēmēji vairs nevēlas finansēt šāda veida eksperimentus un aicina valdību lemt par kompensāciju uzņēmējiem, stājoties spēkā VM piedāvātajiem grozījumiem tabakas likumā. Jāparedz papildu izdevumi ne tikai valsts iestādēm birokrātiskā aparāta uzturēšanai, bet arī uzņēmējiem, kuri nodrošinās šī likuma ieviešanu,» norāda Danusēvičs.

Jau ziņots, ka VM rosina aizliegt tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu un elektronisko smēķēšanas ierīču izvietošanu tirdzniecības vietās, nosakot, ka šie produkti varēs atrasties tikai slēgtos skapjos un tos varēs iegādāties, pārdevējam nosaucot konkrētu preci.

Kā informēja VM pārstāve Aija Bukova-Žideļūna, VM rosina grozījumus ar mērķi pārņemt Eiropas Parlamenta Padomes direktīvas «Par dalībvalstu normatīvo un administratīvo aktu tuvināšanu attiecībā uz tabakas un saistīto izstrādājumu ražošanu, noformēšanu un pārdošanu» prasības.

Saskaņā ar direktīvā noteikto tiesību aktiem nacionālajā līmenī jāstājas spēkā 2016.gada 20.maijā. Vienlaikus paredzēts, ka ierobežojumi attiecībā uz tabakas preču izvietošanu veikalos stāsies spēkā 2018.gada 1.jūlijā.

Savukārt VID Sabiedrisko attiecību daļā norādīja, ka jebkuram legālās tirdzniecības ierobežojumam jābūt izsvērtam, pamatotam un lietderīgam, pretējā gadījumā tam var būt negatīvs efekts. Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas neparedz prasību tabakas izstrādājumiem tirdzniecības vietās atrasties tikai slēgtos skapjos, uzsvēra VID.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu