«Tukuma piens» cer attīstīt bioloģisko piena produktu eksportu uz Eiropu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Piena pārstrādes uzņēmums «Tukuma piens» cer attīstīt bioloģisko piena produktu eksportu uz Eiropu, sacīja piena pārstrādes uzņēmuma «Tukuma piens» direktors Ints Poškus.

Viņš norādīja, ka «Tukuma pienam» nav tādas eksportspējas, lai produkciju sūtītu uz tālākām zemēm, taču uzņēmums var cerēt uz bioloģiskā piena produktu nišu Eiropā. «Rudenī piedalīsimies izstādē Ķelnē «Anuga», un tur ir atsevišķs bio-paviljons. Tas ir tas, uz ko ceram. Ekoloģisko produktu līniju visu laiku attīstām. Produktus ar mēnesi vai 40 dienas ilgu realizācijas termiņu uz Eiropu var vest,» sacīja Poškus.

«Tukuma piens» direktors arī pastāstīja, ka nesen uzņēmums piedalījās starptautiskajā pārtikas izstādē IFE 2015 «The international food & drink event» Londonā, kur pārliecinājās, ka ieiešana Lielbritānijas tirgū prasa ļoti ilgu laiku. «Tikai daži briti bija gatavi aprunāties un tie paši norādīja, ka mēs esam naivi, ja domājam, ka šādā veidā - caur izstādi - ienāksim Lielbritānijas tirgū. (..) Tur ir citas tradīcijas. Nepieciešami ilgstoši, personīgi, pakāpeniski izveidojušies kontakti. Nebūs tā, ka izstādē pie mūsu stenda pienāks «Tesco» tīkla pārstāvji un teiks, lai vedam viņiem produkciju. Tā tas nenotiek,» sacīja Poškus.

Savukārt eksportu uz Ķīnu, pretēji daļai citu Latvijas piena pārstrādes uzņēmumu, «Tukuma piens» nav iecerējis sākt un, visticamāk, nesāks arī nākotnē.

Pēc viņa teiktā, Latvijas ražotājiem vislielākais eksporta potenciāls ir siltajās zemēs, valstīs, kur piena industrija ir neliela vai vispār nav attīsta, jo pieprasījums pēc piena produktiem tur pieaug. Vienlaikus viņš norādīja, ka Latvijas ražotājiem ir jāizstrādā šīm valstīm atbilstoši produkti. «Ir vajadzīgs produkts, ko viņi ir gatavi lietot, un kuru var tik tālu aizvest. Standarta piena produktus Latvijas piena pārstrādātāji tikai tagad māk uztaisīt, bet tos nevar aizvest tik tālu, tos nevar mēnesi ar kuģi vest, tāpēc ir vajadzīgs kaut kas cits,» sacīja Poškus.

Viņš arī piebilda, ka, izņemot industriālos produktus, konkurētspējīgus eksporta produktus Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi šobrīd neražo.

Pēc kompānijas pārstāvju vēstītā, «Tukuma piens» apgrozījums pagājušajā gadā ir pieaudzis par 10%, salīdzinot ar gadu iepriekš. Savukārt 2013.gadā «Tukuma piens» apgrozījums bija 49,315 miljoni eiro, savukārt kompānijas peļņa - 2,287 miljoni eiro.

«Tukuma piens» ir viens no lielākajiem piena pārstrādātājiem Latvijā, kas sadarbojas ar aptuveni 215 piegādātājiem, galvenokārt Kurzemē un Zemgalē, un ražo vairāk nekā 180 dažādus piena produktus. Uzņēmums ir dibināts 1996.gadā, un tā pamatkapitāls ir viens miljons latu (1,42 miljoni eiro). «Tukuma piens» ir akciju sabiedrība, un tai akcionāru saraksta iesniegšana Uzņēmumu reģistrā nav obligāta. Tā kā «Tukuma piens» ir akciju sabiedrība, tam Uzņēmumu reģistram nav jāsniedz ziņas par īpašniekiem, un šī informācija var neatbilst patiesībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu