ES liellopu gaļas tirgū turpinās pieprasījuma kritums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) liellopu gaļas tirgū turpinās pērn sākusies tendence samazināties gaļas ražošanas apjomam un cenām, kas skaidrojams ar daudz lētākas cūkgaļas un putnu gaļas piedāvājumu, secināts lauksaimnieku organizācijas «Copa/Cogeca» un Eiropas Komisijas (EK) darba grupā, kurā kā eksperte no Latvijas piedalījās Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes pārstāve Maija Pontāga.

Kopš pagājušā gada sākuma ES liellopu gaļas tirgū cenas samazinājušās vidēji par 5%, un prognozes liecina, ka liellopu gaļas patēriņš līdz 2023.gadam samazināsies par 7%. Dažos vietējos tirgos - Itālijā, Beļģijā - ieplūst lētāka liellopu gaļa no citām ES valstīm, piemēram, Polijas, Francijas, tādēļ pārstrādātāji mazāk iepērk produkciju no vietējiem lauksaimniekiem, kuru ražošanas izmaksas ir lielākas. Kā norādīts ziņojumā, šāds pieprasījuma kritums pēc liellopu gaļas var izraisīt ievērojamus sociālos un ekonomiskos zaudējumus lauku apvidos.

Līdz šim lielākie liellopu gaļas ražošanas samazinājumi ir vērojami Bulgārijā (21,5%), Itālijā (18,6%), Slovākijā (9,2%), Grieķijā (8,7%), Portugālē (6,4%). Tikmēr lielākie ražošanas apjomu pieaugumi ir Polijā (16,9%), Īrijā (15,0%), Igaunijā (10,9%) un Lietuvā (10,1%). Apmēram tādās pašās proporcijās vērojamas arī gaļas liellopu skaita izmaiņas.

«Copa/Cogeca» darba grupā arī uzsvērts, ka ES liellopu gaļas ražotājiem ir jāievēro daudz augstāki ražošanas standarti salīdzinājumā ar citām pasaules valstīm, līdz ar to ES saviem ražotājiem rada neizdevīgu konkurences situāciju. Tādēļ gaidāmajās sarunās par divpusējo brīvās tirdzniecības līgumu starp ASV un ES lauksaimnieki pieprasīs, lai EK nodrošinātu prasību noteikt abpusēji vienādus ražošanas standartus.

EK, prezentējot pētījumu par tirgus situāciju un prognozētajiem ražošanas un patēriņa apjomiem pasaulē, atzīmē, ka pērn saistībā ar Krievijas krīzi bijis būtisks kritums eksportam uz šo valsti. Līdz 2014.gada augustam galvenā eksporta valsts ES liellopu gaļai un dzīviem liellopiem ar 79 821 tonnu apjomu bija tieši Krievija. Uz Krieviju tika eksportēti lieli apjomi liellopu tauku un subproduktu, kas veidoja ap 70% no to kopējā ES eksporta.

Pasaules tirgū ES ir sestā lielākā liellopu gaļas un tās produktu importētāja un septītā lielākā šo produktu eksportētāja. Lielākās importētājas ir Ķīna (kopā ar Honkongu), ASV, Japāna, Meksika un Dienvidkoreja; bet lielākās eksportētājas - Austrālija, ASV, Brazīlija, Indija, Jaunzēlande un Kanāda.

Kopumā pagājušajā gadā pasaulē saražoti 115,5 miljoni tonnu cūkgaļas (1,1% pieaugums salīdzinājumā ar 2013.gadu), 108,7 miljoni tonnu putnu gaļas (1,6%), 68 miljoni tonnu liellopu gaļas (0,5%) un 14 miljoni tonnu aitas gaļas (0,5%).

Tikmēr Latvijā saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2014.gadā audzēja 422 000 liellopu - par 15 500 jeb 3,8% vairāk nekā pirms gada. Savukārt gaļas vidējā iepirkuma cena (kautsvarā) samazinājās par 12,6% - no 1772 eiro par tonnu 2013.gadā līdz 1550 eiro 2014.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu