«Piena ceļš»: piena kvotu atcelšana ir vērtējama pozitīvi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Piena kvotu atcelšana ir vērtējama pozitīvi, jo būs iespēja kāpināt ražošanas apmērus, aģentūrai BNS atzina Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) «Piena ceļš» valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece.

Viņa uzsvēra, ka eksporta attīstība piena ražotājiem un pārstrādātājiem turpmāk būs jo sevišķi svarīga. «Protams, katram jau ir vietējais tirgus, bet kopumā, runājot par Latviju, 50% piena [kas netiek patērēts Latvijā] mums ir kaut kur jāliek, vai ir jāizved svaigpienā vai arī jāpārstrādā un jāeksportē produktus, citas iespējas nav,» sacīja Aizsilniece.

Pēc viņas teiktā, «Piena ceļš» turpinās kāpināt ražošanas apmērus, taču biedru skaitu šogad nav iecerēts palielināt. «Mēs neplānojam [palielināt biedru skaitu], ja zemnieki kāds gribēs, tad pievienosies mums. Kooperatīvs skatās uz savu biedru attīstību un mums tiešām piena daudzums nepārtraukti pieaug, lai arī ir tā, ka brīžiem kāds biedrs arī no mums aiziet, jo kāds cits tajā brīdī samaksā vairāk par pienu. (..) Mēs attīstāmies uz esošo saimniecību rēķina, mūsu saimniecības attīstās,» teica Aizsilniece.

Tāpat viņa norādīja, ka kopumā piena tirgū Eiropā konkurence palielinās. «Krievijas embargo dēļ daudzām Eiropas valstīm ir uzkrājumi, tā pati Polija, Vācija tirgo sierus par ļoti, ļoti zemām cenām krietni zem pašizmaksas, protams, ka tas ietekmē visus tirgus dalībniekus,» sacīja Aizsilniece, piebilstot, ka daudzi ražotāji Eiropā sieru patlaban tirgo zem pašizmaksas.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka šā gada 31.martā beidzās pēdējais piena kvotu gads un kopš 1.aprīļa kvotu sistēma Eiropas Savienībā ir atcelta. Latvijā piena piegādes kvotas izpilde 2014./2015. kvotas gadā bija 99,03%, kas ir par 0,07 procentpunktiem mazāk nekā gadu iepriekš.

«Piena ceļš» ir viena no lielākajām Latvijas piena lauksaimniecības kooperatīvajām sabiedrībām. Kooperatīvs dibināts 2004.gadā un tam ir trīs meitasuzņēmumi - «Agrera», «Jaunpils pienotava» un «Piena ceļš Georgia». Patlaban kooperatīva biedru saražotais piens pamatā tiek realizēts vietējā tirgū, galvenokārt kooperatīvam piederošajā » Jaunpils pienotavā», bet atlikums - citiem piena pārstrādes uzņēmumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu