Elektrības rēķinu samazinājums var skart 5-10 energoietilpīgus uzņēmumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Elektrības rēķinu samazinājums var skart piecus līdz desmit energoietilpīgus uzņēmumus, paredz Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts «Kārtība, kādā energoietilpīgi apstrādes rūpniecības uzņēmumi iegūst tiesības uz samazinātu līdzdalību obligātā elektroenerģijas iepirkuma un garantētas maksas ietvaros radīto izdevumu publiskajam tirgotājam kompensēšanai».

EM atzīts, ka obligātā iepirkuma komponentes (OIK) un attiecīgi elektroenerģijas kopējās cenas pieaugums atstāj ietekmi uz Latvijas tautsaimniecības konkurētspēju, tostarp pievienotās vērtības radīšanu. Lai to novērstu, nepieciešams ieviest tādu politiku, kas nodrošina ekonomikas attīstību un novērš iedzīvotāju dzīves līmeņa pasliktināšanos.

Minētā noteikumu projekta mērķis ir palielināt Latvijas energoietilpīgo apstrādes rūpniecības uzņēmumu starptautisko konkurētspēju, radīt izmaksu signālus investīciju apjoma un labi apmaksātu darba vietu skaita palielinājumam un veicināt tautsaimniecības izaugsmi, pakāpeniski palielinot apstrādes rūpniecības daļu iekšzemes kopproduktā.

EM pārstāve Evita Urpena stāstīja, ka ministrijas sagatavotais un sabiedriskai apspriešanai nodotais Ministru kabineta noteikumu projekts attieksies uz energoietilpīgiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem ar vidējo gada elektroenerģijas patēriņu vismaz 30 gigavatstundu (GWh) apjomā.

«Uzņēmumiem par pārskata gadā katrā pieslēguma vietā patērēto elektroenerģiju virs 30 GWh līdzdalības maksājumu plānots noteikt 15% apmērā no pilna līdzdalības maksājuma,» norādīja Urpena.

Līdz ar to uzņēmumiem, kuri kvalificētos atbalstam atbilstoši noteikuma projekta prasībām par elektroenerģijas patēriņu līdz 30 GWh, būtu jāveic pilna samaksa par OIK. Savukārt par patērēto elektroenerģiju virs 30 GWh šāds uzņēmums maksātu 15% no elektroenerģijas galalietotāja maksājuma publiskā tirgotāja izdevumu kompensēšanai no ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo, izmantojot atjaunojamos energoresursus, kas saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumu ir 0,01008 eiro par kilovatstundu.

Minētā elektrības atlaide varētu attiekties uz tādiem uzņēmumiem kā AS «KVV Liepājas metalurgs», AS «Valmieras stikla šķiedra», AS «Cemex» un AS «Latvijas Finieris», taču, pēc EM prognozēm, uz samazinātu līdzdalību izdevumu kompensēšanai publiskajam tirgotājam varētu pieteikties provizoriski pieci līdz desmit komersanti.

Par EM izstrādāto Ministru kabineta noteikumu projektu patlaban norit sabiedriskā diskusija, un tā redakcija vēl var mainīties.

Jau ziņots, ka OIK maksājumu samazinājums energoietilpīgajiem uzņēmumiem tiks piemērots no 2016.gada 1.janvāra, 2014.gada augustā lēma valdība.

EM norādīja, ka enerģētikas politikas pamatnostādnēs jāparedz pasākumi, kas ir vērsti uz OIK maksājumu samazinājumu energoietilpīgajiem uzņēmumiem, pamatojoties uz tiem principiem, kādus noteikusi Eiropas Komisija (EK).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu