ES komisārs: Junkera investīciju plāns būs avots energoefektivitātes pasākumu finansēšanai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera investīcija plāns būs būtisks avots energoefektivitātes pasākumu finansēšanai Eiropas Savienībā (ES), preses konferencē ceturtdien Rīgā sacīja ES klimata politikas un enerģētikas komisārs Migels Ariass Kanjete (Miguel Arias Cañete).

Energoefektivitāte bija nozīmīgs temats, kas apspriests ES vides un enerģētikas ministru neformālajā sanāksmē Rīgā, un, pēc Kanjates teiktā, tieši Junkera investīciju plāns varētu kalpot par nozīmīgu avotu attiecīgo pasākumu finansēšanai.

Pašlaik daudzās ES dalībvalstīs, tostarp Latvijā, plāni par energoefektivitātes veicināšanu atduras pret finansējuma jautājumu.

Tāpat viņš sacīja, ka sanāksmē spriests par reģionālo sadarbību plānotās Eiropas Enerģētikas savienības kontekstā - atsevišķi ES reģioni joprojām esot enerģētikas salas, kas ir būtisks drauds energoapgādes drošībai. EK strādā pie stratēģijas izstrādes un krīzes menedžmentu centru ieviešanas saistībā ar potenciālu energoapgādes krīzi ES. Pašlaik gan neesot plānots ieviest savienības dalībvalstīm obligātu prasību par gāzes rezervju nodrošināšanu, kā tas ir ar naftas produktiem.

Komisārs arī pastāstīja, ka turpinās sarunas par ASV un ES Brīvās tirdzniecības līgumu, kurā plānots iekļaut atsevišķu enerģētikas sadaļu. ES iespēja importēt slānekļa gāzi no ASV būtu vēlama, jo tādējādi tirgū būtu lielāka konkurence, kas savukārt samazinātu energoresursu cenas.

Arī ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola žurnālistiem uzsvēra, ka energoefektivitātes paaugstināšana ir būtiska, lai veicinātu ES enerģētisko pašpietiekamību.

«Ir slavens teiciens, ka lētākā enerģija ir tā, kas netiek iztērēta,»

sacīja Reizniece-Ozola.

Savukārt, runājot par Eiropas Enerģētikas savienības izveidi, ministre minēja, ka, veidojot kopīgu enerģētikas tirgu ES, tas jāsāk darīt reģionālā līmenī.

Kā ziņots, no otrdienas, 14.aprīļa līdz ceturtdienai, Rīgā notiek ES vides un enerģētikas ministru neformālā sanāksme, kuras mērķis ir neformālā gaisotnē diskutēt par ES vides politikas, kā arī klimata un enerģētikas politikas mērķiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu