Norvik Bankas aktīvi pērn pieauguši par 23%, noguldījumos +18%.

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Grigorijs Guseļņikovs
Grigorijs Guseļņikovs Foto: Ieva Lūka/LETA

Norvik Bankai 2014.gads ir bijis sekmīgas attīstības periods, liecina bankas auditētais gada pārskats. Neskatoties uz neto zaudējumiem, pagājušajā gadā ir auguši gan pamatdarbības ienākumi, gan aktīvi. Norvik Bankas aktīvi ir pieauguši par 23,1% jeb 183 miljoniem eiro, sasniedzot 976 miljonus eiro (salīdzinot ar aktīviem uz 31.12.2013.).

Norvik Grupas aktīvu apjoms audzis par 49% un 2014.gada 31.decembrī sasniedza 1,16 miljardus eiro. Augstu uzticamību un lojalitāti Norvik Bankai apliecina no klientiem piesaistīto noguldījumu bāzes pieaugums par 17,7% jeb 126 miljoniem eiro.

«2014.gads mums bija nozīmīgu un pozitīvu pārmaiņu laiks – bankas piesaistītie noguldījumi gada laikā pieauga par teju 18%, bet aktīvu pieaugums pārsniedza 23%. Bankas vadība ir apmierināta ar 2014.gada darbības rezultātiem un ir pārliecināta, ka mūsu ilgtermiņa attīstības stratēģija nes pirmos augļus jau īstermiņā. Tā, bankas ieņēmumi no pamatdarbības 2014.gadā ir auguši par 18%. Pagājušā gada atslēgas vārds Norvik Bankai bija pārmaiņas – gan vadības komandā, gan iekšējo resursu optimizēšanā, biznesa stratēģijas pārskatīšanā, reaģējot uz dinamiskiem ārējās vides izaicinājumiem, kas izriet no ģeopolitiskās situācijas. Bankai pērn ir izdevies aktivizēt mārketingu, iegūt jaunus segmentus tirgū un papildināt bankas ieņēmumu avotus. Šobrīd Norvik Bankas attīstības potenciāls turpina augt, un domāju, ka tuvāko gadu laikā mēs būsim viena no visstraujāk augošajām finanšu iestādēm Latvijā,» norāda Olivers Ronalds Bramvels, Norvik Bankas valdes priekšsēdētājs.

Norvik Bankai ir lielākais filiāļu un klientu apkalpošanas centru skaits Latvijā – bankas galvenais birojs, 6 filiāles un 67 apkalpošanas centri 16 Latvijas pilsētās. 2015.gada martā Merķeļa ielā ir atvērta pirmā Norvik Bankas filiāle atbilstoši jaunajam bankas korporatīvajam stilam, kam sekos arī citu filiāļu pārveide.

Plāno pārstāvniecības Ukrainā un Kazahstānā

2015.gadā Norvik Bankai un Norvik Grupai ir iecerēta būtiska izaugsme gan finanšu produktu un pakalpojumu klāstā, gan arī jaunu klientu piesaistē kā Latvijā, tā arī ārpus tās.

Sniedzot augstas kvalitātes attālinātās piekļuves pakalpojumus (maksājumi, konversijas darījumi, brokeru operācijas), kurus augstu vērtē mūsu ārvalstu klienti, Norvik Banka turpina uzlabot un paplašināt pārdošanas kanālus kaimiņvalstīs. Pakalpojumu un finanšu tirgus kvalitātes un pievilcīguma paaugstināšanai Norvik pērn atvēra meitas uzņēmumu Londonā un iegādājās universāla tipa banku Krievijā - AKB Vjatka Bank.

Banka plāno atvērt pārstāvniecības Ukrainā un Kazahstānā, un Grupā ietilpstošā Vjatka Banka (Krievija) šogad sāks savu filiāļu pakāpenisku pārveidi, ieviešot Norvik Bankas zīmolu un korporatīvo identitāti. Banka arī turpinās attīstīt interneta un mobilās tehnoloģijas, lai finanšu pakalpojumi klientiem būtu pieejami vēl ērtāki un ātrāki.

Stiprāka kapitāla bāze – pamats bankas attīstībai

Kā būtisks notikums 2014.gadā ir jāpiemin bankas vadības un akcionāru veiktās aktivitātes bankas kapitāla stiprināšanai. Tas bija nepieciešams gan biznesa apjomu pieauguma dēļ, gan arī lai balstītu atsevišķu neprofila jeb tā saucamo pārņemto aktīvu un problemātisko aizdevumu norakstīšanu. Ar 80,6 miljonu eiro ieguldījumu bankas kapitālā, tai skaitā 69,6 miljonu eiro ieguldījumu XXVII akciju emisijā, ko veica bankas akcionārs Grigorijs Guseļņikovs, un piesaistīto subordinēto noguldījumu apjomu 33,3 miljonu eiro apmērā, kā arī subordinēto obligāciju emisiju 4,3 miljonu eiro apmērā bankas kapitāla pietiekamības rādītājs 2014.gada decembra beigās sasniedza 14,48%, kas ir būtiski augstāks par 10,76% 2013.gada nogalē. Norvik Grupas kapitāla pietiekamības rādītājs 2014.gada beigās sasniedza 8,46% (8,02% 2013.gada decembrī).

Ka jau minēts, 2014.gadā banka atzinusi aktīvu vērtības samazināšanu, ņemot vērā tekošās tirgus cenas neprofila aktīviem. Vienlaicīgi zaudējumi tika atzīti sakarā ar Krievijas rubļa devalvāciju 2014.gada nogalē, kas būtiski ietekmēja ieguldījumu novērtējumu atsevišķos Grupas uzņēmumos, un tie zaudējumi veidoja 34% no kopējiem 2014.gadā atzītiem vērtības samazināšanas zaudējumiem. Ievērojama daļa jeb 17% no 2014.gadā atzītā vērtības samazinājuma, faktiski tika atzīta visaptverošo ienākumu/izdevumu ietvaros iepriekšējos periodos. 2014. gadā kopējie vērtības samazināšanas zaudējumi, kas tika atspoguļoti peļņas un zaudējumu aprēķinā, veidoja 52,1 miljonu eiro. Ņemot vērā minētos apstākļus, bankas tīrie zaudējumi 2014.gadā bija 43,8 miljoni eiro. Jāpiemin, ka 2015.gada 1.ceturksnī Krievijas rublis atguvis 14% no gada beigās zaudētās vērtības, kas pozitīvi ietekmēja bankas bilanci.

«Bankas pamatdarbība 2014.gadā ir bijusi sekmīga – to apliecina bankas darbības attīstību raksturojošie finanšu rādītāji. Bankas peļņa pirms uzkrājumu izveidošanas 2014.gadā bija 9 miljoni eiro, izveidotie uzkrājumi bija 52 miljoni eiro, tā rezultātā veidojas zaudējumu summa 43 miljonu eiro apmērā. Uzkrājumi tika veidoti saistībā ar bankas agrāk veiktajiem ieguldījumiem pārņemto ķīlu atpirkšanai, kā arī saistībā ar ekonomikas lejupslīdi Krievijā 2014.gadā. Bankas veiktās aktivitātes savas tirgus daļas palielināšanai un bankas reputācijas stiprināšanai, kā arī papildu ieguldījumi kapitālā un paveiktā bilances attīrīšana rada stabilu pamatu bankas turpmākajai attīstībai. Banka ļoti labi pārzina ekonomiskos un politiskos procesus Krievijā un Eiropā un veic pamatotas prognozes par tās attīstību gan īstermiņā, gan ilgtermiņā. Mēs novērtējam riskus un iespējas ne tikai Eiropas, bet īpaši NVS un Krievijas tirgū, kur saskatāms liels izaugsmes potenciāls vidēja termiņā,» norāda O.Bramvels.



KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu