Šogad martā ir vēsturiski zemākā elektroenerģijas vairumtirgus cena Latvijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Šogad martā ir vēsturiski zemākā elektroenerģijas vairumtirgus cena, kopš Latvija ir sākusi darbību elektroenerģijas biržā, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Martā elektroenerģijas cena vairumtirgus biržas «Nord Pool Spot» Latvijas tirdzniecības apgabalā sasniedza zemāko vērtību kopš biržas darbības sākšanas Latvijā un bija 32,22 eiro par megavatstundu (MWh). Salīdzinot ar februāri, kad elektroenerģijas cena bija 39,43 eiro par MWh, samazinājums ir par 18,3%, bet, salīdzinot ar pagājušā gada martu, kad elektroenerģijas vairumcena bija 41,61 eiro par MWh, kritums ir par 22,6%.

«Cenas kritums martā skaidrojams ar vairākiem faktoriem, no kuriem būtiskākie ir siltais laiks,

kas samazina elektroenerģijas pieprasījumu, kā arī fakts, ka šogad pali sākās martā, palielinot elektroenerģijas izstrādi Daugavas hidroelektrostacijās (HES),» skaidro SPRK Enerģētikas departamenta Elektroenerģijas nodaļas vadītājs Valters Kalme.

Elektroenerģijas vairumtirgus biržā līdzsvara cena veidojas, pieprasīto elektroenerģijas apjomu aizpildot ar elektroenerģijas ražotāju piedāvājumiem, sākot ar lētāko. Atbilstoši ūdens pietecei Daugavā biržā tiek piedāvāta visa HES saražotā elektroenerģija. Brīžos, kad nav pārrobežu pārvades tīkla pārslodzes, elektroenerģijas cena Latvijā izlīdzinās ar cenu Igaunijā un Somijā.

Ja ūdens pietece ir augsta, HES saražotais elektroenerģijas apjoms samazina importu, samazinot arī pārrobežu pārvades tīkla noslodzi. Palu laikā pie atbilstošām cenām kaimiņvalstīs atsevišķās stundās Latvija kļūst par elektroenerģijas eksportētāju, samazinot kopējo mēneša importētās elektroenerģijas apjomu.

Martā Latvija importēja tikai 3% no kopējā elektroenerģijas patēriņa, un tas ir samērā zems rādītājs, salīdzinot ar citiem mēnešiem.

Piemēram, februārī Latvija importēja 36% no kopējā patēriņa, bet janvārī - 35% no kopējā patēriņa, savukārt pagājušā gada martā - 20%.

«Var teikt, ka tās mājsaimniecības, kuras ir izvēlējušās elektroenerģijas biržas piedāvājumu, šobrīd ir ieguvējas,» secina Kalme, vienlaicīgi norādot, ka ar turpmāku elektroenerģijas cenas kritumu vasaras un rudens mēnešos rēķināties nevar.

«Latvijas elektroenerģijas tirgum raksturīgi, ka vasaras mēnešos Daugavā ir zemāka ūdens pietece, samazinot HES saražotās elektroenerģijas apjomu un palielinot citu - dārgāku elektroenerģijas avotu īpatsvaru, kā rezultātā vairumtirgū cenas ir augstākas,» sacīja SPRK Enerģētikas departamenta Elektroenerģijas nodaļas vadītājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu