Ķīnā veic pirmo komerciālo reisu ar aviācijas biodegvielu no izlietotas pārtikas eļļas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīnas lidsabiedrība «Hainan Airlines» sestdien veica valstī pirmo komerciālo lidojumu, kurā izmantota biodegviela, kas ražota no izlietotas pārtikas eļļas, valdībai tādā veidā cenšoties veicināt lielāku vides ilgtspēju.

«Hainan Airlines» reisa no Šanhajas uz Pekinu lidmašīna izmantoja biodegvielu, kuru piegādāja Ķīnas aviācijas degvielas kompānija «China National Aviation Fuel» un enerģētikas milzis «Sinopec», liecina ASV lidmašīnu būvētāja «Boeing» paziņojums plašsaziņas līdzekļiem.

Lidmašīna «Boeing 737» izmantoja degvielas sajaukumu, kur puse bija ierastā lidmašīnu degviela un otra puse - biodegviela, kas ražota no «izlietotas pārtikas eļļas, kas savākta Ķīnas restorānos», lasāms paziņojumā. «Boeing» preses dienestā apstiprināja, ka lidojums tika veikts sestdien.

Ķīnas plašsaziņas līdzekļos ir atspoguļoti vairāki skandāli par izlietotās pārtikas eļļas atkārtotu lietojumu cilvēku patēriņam.

«Sinopec» paziņoja, ka tādu eļļu varētu izmantot lietderīgāk.

«Tas pilnībā apliecina «Sinopec» patiesākās saistības nepārtraukti attīstīt zinātnes un tehnoloģiju jaunievedumus un veicināt attīstību, kas ir videi draudzīga un ar zemu izmešu līmeni,» teikts kompānijas paziņojumā.

Pasaulē pirmais lidojums, kurā izmantota tikai biodegviela, notika 2012.gada, kad lidmašīna pacēlās no Kanādas galvaspilsētas Otavas, bet vairākas komerciālas lidmašīnas ir izmantojušas biodegvielas sajaukumus ar tradicionālo lidmašīnu degvielu.

Austrālijas «Qantas» un Kanādas «Air Canada» ir veikušas biodegvielas testus komerciāliem lidojumiem.

Pērn «Boeing» paziņoja, ka kopā ar Ķīnas kompāniju «Commercial Aircraft Corp. of China» (COMAC) ir izveidojis ražotni, kas lidmašīnu degvielā pārvērtīs izlietotu pārtikas eļļu, kuras drošuma dēļ pārtikas sektorā ir izcēlušies daudzi skandāli. Līdzīgs aviācijas biodegvielas izstrādes projekts «Boeing» ir arī ar Ķīnas Zinātņu akadēmijas pētījumu institūtu.

Ķīna ir nozīmīgs tirgus «Boeing», kas lēš, ka līdz 2033.gadam Ķīnai vajadzēs 6020 jaunas lidmašīnas 870 miljardu ASV dolāru (820 miljardu eiro) vērtībā.

Daudzviet pasaulē notiek cīņa pret atkārtotu pārtikas eļļas izmantojumu ēdināšanā, jo tiek uzskatīts, ka eļļā pēc vārīšanas veidojas kancerogēnas vielas un tās atkārtota izmantošana ir kaitīga cilvēka veselībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu