Kazahstāna aptur degvielas un gāzes importu no Krievijas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kazahstāna ceturtdien apturēja degvielas un gāzes importu no Krievijas, lai pasargātu vietējo tirgu, ko ir ietekmējis Krievijas rubļa vērtības un naftas cenu samazināšanās.

Kazahstānas Enerģētikas ministrija apstiprināja aizliegumu, kurš, kā tiek prognozēts, būs spēkā 45 dienas.

Rubļa vērtības samazināšanas ir ļāvusi Krievijas degvielas eksportētājiem palielināt savu daļu Kazahstānas tirgū, raisot bažas par pārāk lielu piedāvājumu, tādējādi mazinot vietējo naftas pārstrādes uzņēmumu peļņu. Vietējie naftas pārstrādes uzņēmumi parasti nodrošina apmēram divas trešdaļas no Kazahstānai nepieciešamās degvielas.

Kazahstānā balstītā pētījumu centra «Eirāzijas pasaule» (World of Eurasia) direktors Eduards Poļetājevs norādīja aģentūrai AFP, ka Krievijas naftas produktu vairumtirgotājiem ir kļuvis izdevīgāk tirgot savu produkciju Kazahstānā par valdības noteikto cenu, tādēļ pie Kazahstānas robežas esošās Krievijas pilsētas ir piedzīvojušas degvielas deficītu.

Krievija ir viena no nozīmīgākajām Kazahstānas tirdzniecības partnerēm, un abas ir Eirāzijas Ekonomiskajā savienībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu