Nav pamata cerēt uz graudu rekordražu Latvijā; būs normāls gads

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Šogad nav pamata cerēt uz graudu rekordražu Latvijā kā pērn un ražas ziņā būs normāls gads, teica Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs, agronoms Oskars Balodis.

«Ceru, ka ziemāji izdzīvos, un tie jau parasti no visiem graudaugiem ir ražīgākie kultūraugi, tie arī ražu var palielināt. (..) Būs normāls gads, ja viss izdosies,» sacīja Balodis, piebilstot - pagaidām neizskatās, ka no viena hektāra ievāktā raža šogad varētu sasniegt rekordlīmeni. Arī pērn no viena hektāra novāktā raža Latvijā nebija sevišķi liela, taču valstī bija liels kopējais graudu ievākums tonnās, jo pērn bija iesēts daudz graudaugu.

Pēc Baloža teiktā, graudkopji patlaban ir labvēlīgāk noskaņoti par gaidāmo ražu nekā pirms gada, kad nebija sniega un sējumi bija brūni un nosaluši - šobrīd sals ir pārāk mazs, lai kaitētu. «Tie [kas laukus apstaigājuši] saka, ka pagaidām viss smuki izskatās, nekādu pazīmju nav, ka kaut kas būtu nosalis vai atmiris. Vizuāli brūnāki tie paliek tāpēc, ka virsējās lapas aiziet bojā, bet visas augsnes svarīgākās vietas ir smukas, zaļas un dzīvas,» atzina agronoms.

Viņš arī norādīja, ka gaidāmajai ražai izšķiroši būs laika apstākļi līdz aprīļa sākumam. «Jāskatās, cik silts būs, bet parasti veģetācija Zemgalē, Kurzemē atjaunojas aprīļa sākumā, varbūt pat aprīļa vidū kaut kur Vidzemē, kur sniegi lielāki. Tad arī viss ir skaidrs - augi ataug vai neataug,» sacīja LLKC Augkopības nodaļas vadītājs, piebilstot, ka martā vēl būs gaisa temperatūras svārstības, kad dienas kļūs arvien siltākas, bet naktīs vēl sals.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka 2014.gadā Latvijā ievāktā graudaugu kopraža, pēc provizoriskiem datiem, pieauga par 14,3% jeb 278,5 tūkstošiem tonnu, sasniedzot 2,227 miljonus tonnu. Tādējādi pērn Latvijā pārsniegts līdzšinējais ražas rekords, kas bija 2012.gadā.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais un plašākais lauku konsultāciju sniedzējs ar pilnīgu pārklājumu visā Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu