Aicina peļņas daļu piensaimniecībā sadalīt līdzīgi kā Vācijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Biedrība «Zemnieku saeima» valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš aicina peļņas daļu piensaimniecībā sadalīt līdzīgi kā Vācijā. Pēc viņa teiktā LTV raidījumā «Rīta Panorāma», Vācijā ar likumu noteikts, ka 50% peļņa nozarē tiek tirdzniecībai un pārstrādes uzņēmumiem, bet otra puse - lauksaimniekam - pašam piena ražotājam.

Iespējams, ka šādam likumam jābūt arī Latvijā, jo patlaban esot tā, ka no Krievijas embargo cieš tikai ražotājs - piena iepirkuma cena ir nokritusies līdz 24 - 25 centiem par kilogramu.

Tiesa, ne no tirdzniecības tīkliem, ne np piena produktu pārstrādes uzņēmumiem lauksaimnieki atbildi savam priekšlikumam neesot saņēmusi.

Jau rakstīts, ka Latvijas piensaimnieki nolēmuši nosūtīt vēstuli Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības un lauku attīstības komisāram Filam Hoganam ar aicinājumu piešķirt papildu atbalstu piena ražotājiem no ES lauksaimniecības krīzes fonda.

Piensaimniecības sarežģītajā situācijā šogad var rēķināties ar vairāk nekā 43 miljonu eiro valsts atbalstu, no kuriem ciltsdarbam būs 23,36 miljonu finansējums, 12,38 miljoni būs atbalsts par slaucamām govīm, bet 7,7 miljoni - ES atbalsts.

«Zemnieku saeima» dibināta 1999.gadā un pārstāv vairāk nekā 900 biedrus, kas kopā apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektāru zemes un savās saimniecībās nodrošina darbu vairāk nekā 4000 darbiniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu