Interese par dzīvokļiem koka ēkās Rīgā mazinās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrejs Baburovs / LETA

Interese par dzīvokļiem mazstāvu koka ēkās Rīgā gadu gaitā mazinās, jo nerenovētā veidā koka apbūves mūžs strauji sarūk, teikts nekustamo īpašumu kompānijas «Arco Real Estate» nekustamā īpašuma tirgus pārskatā.

Pagājušajā gadā dzīvokļu cenas mazstāvu koka apbūvē Rīgā saglabājās salīdzinoši stabilas. Labākajos rajonos - Rīgas centrā, centra perifērijā un Teikā - cenu līmenis paaugstinājās.

Tajā pašā laikā pieprasījums pēc šāda veida īpašumiem, īpaši daudzdzīvokļu ēkās, bija pavisam neliels, jo mājas tehniskais stāvoklis, apdares un komunikāciju stāvoklis bija vieni no būtiskākajiem kritērijiem mājokļa izvēlē.

Parasti koka apbūve ir daļēji apmierinošā vai neapmierinošā tehniskā stāvoklī,

tām nepieciešams veikt renovācijas darbus, kas prasa lielu līdzekļu ieguldījumu.

Pieprasījums pēc dzīvokļiem koka ēkās pērn nav īpaši mainījies kopš 2009.gada, kad tas būtiski saruka, teikts pārskatā.

Dzīvokļi renovētā koka apbūvē piedāvājumā parādījās reti un cenas šādiem dzīvokļiem ievērojamo renovācijas izmaksu dēļ vērtējamas kā ļoti augstas, norāda «Arco Real Estate». Tuvajā Rīgas centrā, kā arī tuvējā Pārdaugavā viena kvadrātmetra cena renovētās koka ēkās sasniedza 1300 eiro un vairāk.

Kopumā dzīvokļu cenas koka ēkās, salīdzinot ar mūra ēkām, 2014.gadā bija būtiski zemākas - brīžiem pat par 50% -,

kam par pamatu bieži vien bija telpu apdares, kā arī būtisku komunikāciju trūkums (krāsns apkure, nav sanitārā mezgla).

Novērota arī dzīvokļu iegāde ar mērķi rekonstruēt koka ēkas, teikts pārskatā. Nelielas daudzdzīvokļu ēkas ar zemesgabalu tika rekonstruētas par vienģimenes ēku vai biroju ēku.

Koka ēkas ar labu novietojumu un interesantu arhitektūru tika rekonstruētas, lai tajās varētu iekārtot birojus un veikalus, telpas iznomājot nomniekiem, kuriem svarīga bija ēkas augstvērtīgā arhitektūra un oriģinālais dizains.

Interese par šādu ēku renovāciju pastāvēja tikai vietās ar augstu komerciālo potenciālu.

Koka apbūves renovācija pērn notika Rīgas centrā, tuvējā Pārdaugavā, atsevišķos gadījumos arī citos Rīgas rajonos.

Dzīvokļi koka ēkās Rīgas centrā pērn maksāja no 600 līdz 1000 eiro par kvadrātmetru, centra perifērijā un Teikā - 300 līdz 700 eiro par kvadrātmetru, Āgenskalnā un Torņakalnā - 350 līdz 650 eiro par kvadrātmetru, Sarkandaugavā, Bolderājā un Iļģuciemā - 200 līdz 450 eiro par kvadrātmetru, bet Maskavas priekšpilsētā - 300 līdz 450 eiro par kvadrātmetru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu