PVD: Bērzu sulas tirgotājiem produkcija ir īpaši jāmarķē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Tuvojoties bērzu sulu tirdzniecības laikam, to ieguvējiem un pārdevējiem jārēķinās, ka produkciju nepieciešams atbilstoši marķēt, savukārt pircējiem pirms sulu iegādes ieteicams novērtēt, kādos traukos tās ir pildītas, atzina Pārtikas un veterinārajā dienestā.

Noteikumu izpratnē bērzu sula ir svaiga nepasterizēta sula,

kurai var būt pievienotas rozīnes, augu daļas, cukurs un medus. Sulu ieguvējiem-ražotājiem jānodrošina higiēniska sulu ieguve, pārdotās sulas uzskaite, dokumentējot informāciju par produkta apjomu, ieguves vietu un laiku, un atbilstošs marķējums.

Sulas jāiepilda vienreizlietojamā iepakojumā, kurš atļauts saskarei ar pārtiku, vai tīros stikla traukos. Marķējuma etiķetē jānorāda tirdzniecības nosaukums «Bērzu sula» vai «Kļavu sula», pievienotās sastāvdaļas, tilpums, derīguma termiņš, uzglabāšanas apstākļi un produkta ražotāja nosaukums vai vārds, uzvārds un adrese.

PVD arī iesaka patērētājiem pirms sulu iegādes novērtēt, kādos traukos ir iepildītas sulas,

vai ir nodrošināts marķējums. Gadījumos, ja sulas piedāvā degustācijai, pārdevējam ir jānodrošina patērētājs ar vienreizlietojamajām glāzītēm un jāievēro degustācijas noteikumi.

PVD aizdomu un sūdzību gadījumos tirdzniecības vietās drīkst pieprasīt informāciju par sulu ražotāju, ieguves vietu un sulu uzskaites dokumentus.

Bērzu sulas bez dienesta atļaujas drīkst tirgot nelielos apjomos - līdz 300 kilogramiem gadā. Ja tirgojamo sulu daudzums ir lielāks, jāreģistrējas PVD kā augu izcelsmes produktu primārās ražošanas uzņēmumam. Savukārt,

ja plānots bērzu sulu pasterizēt, šāda darbība uzskatāma par produkta pārstrādi,

un ražotājam neatkarīgi no iegūstamā sulu daudzuma jāreģistrējas PVD kā pārstrādes uzņēmumam.

Reģistrācijas kārtība PVD ir aprakstīta dienesta mājaslapā. No šīs sadaļas arī pieejamas saites uz veidlapām, uzņēmuma darbības veidu klasifikatoru un pārējo informāciju, kas nepieciešama reģistrācijas procesa veikšanai.

Kā ziņots, patlaban tirgos iegādājamas pirmās kļavu sulas, kuru cena ir apmēram 1,60 eiro par vienu litru. Savukārt bērzu sulu laiks šogad gaidāms ap marta vidu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu