Latvijas bērzu sulu ražotājs saņēmis vērienīgu pasūtījumu Anglijas tirgū

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Bērzu sulas ražotāja SIA «Kainaiži» veiksmīgi startējusi Anglijas tirgū, saņemot 30 000 litru bērzu sulas pasūtījumu, ko sadarbības partneris - kompānija «Sibberi» izplatīs vairākos Anglijas lielveikalu tīklos, informēja uzņēmuma pārstāvis Ervins Labanovskis.

«Esam veiksmīgi atraduši sadarbības partneri un saņēmām vērienīgu pasūtījumu. Plānots uz Angliju sūtīt svaigas sulas, daļa no partijas tur tiks sasaldēta un atkarībā no pieprasījuma tirgota visu gadu,» sacīja Labanovskis.

Viņš arī atzina - ja bērzu sulām būs panākumi, Anglijas tirgum tiks piedāvāts arī uzņēmuma pamatprodukts - dzirkstošās bērzu sulas ar upeņu pumpuru, citronu un citām piedevām, kas Latvijas tirgū tiek tirgots ar zīmolu «Birzī!».

«Eksporta tirgos Rietumos bērzu sula joprojām ir pasvešs produkts, tomēr

Anglijā tas sākt kļūt par modes preci.

Mums ir ekoloģiskās produkcijas sertifikāts, līdz ar to, ņemot vērā veselīga dzīvesveida piekritēju skaita pieaugumu, palielinās izredzes uz panākumiem eksportā,» atzina uzņēmējs.

Savukārt jautāts par šīs bērzu sulas sezonas sākumu viņš sacīja, ka

aktīvs sulu tecināšanas laiks varētu sākties vien ap marta vidu.

«Kļavu sulas pamazām tek, bet bērzu sulu laiks būs pēc pāris nedēļām, turklāt tas var mainīties dažādās Latvijas vietās atkarībā no laikapstākļiem. Pērn sākām tecināt mēnesi vēlāk, vēl pirms gada - mēnesi ātrāk, tā ka grūti precīzi prognozēt,» sacīja Labanovskis.

Tikmēr saistībā ar cenu prognozi viņš atzina, ka cenas būšot pagājušā gada līmenī.

«Būs viena eiro robežās par litru sulas. Patlaban ar sulu tecināšanu nodarbojas visai daudz komersantu, tā ka konkurence pastāv. Lai gan šis bizness šķiet visai viegls, pašizmaksa nav zema. Ja jāurbj ap 200 bērzi, tas prasa pilnas dienas darbu - bērzi jāurbj, process jāuzrauga, sulas jātīra, jāved ar transportu, jāpilda, jāmarķē, tas viss reizēm pārsniedz pašizmaksu,» sacīja uzņēmējs.

Viņš arī atzina, ka

pērn «Kainaiži» trīskāršojuši dzirkstošo bērza sulu ražošanas apjomus

- no 500 pudelēm 2013.gadā līdz 1500 pērn un šādu apjomu plāno saglabāt arī šogad.

Kā ziņots, Pārtikas un veterinārā dienesta noteikumi bērzu sulu tirgotājiem arī šogad ir nemainīgi - bērzu sulas bez dienesta atļaujas drīkst tirgot nelielos apjomos - līdz 300 kilogramiem gadā. Ja tirgojamo sulu daudzums lielāks, jāreģistrējas PVD kā augu izcelsmes produktu primārās ražošanas uzņēmumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu