Dūklavs: Situācija piena lopkopībā šobrīd ir kritiska

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Situācija piena lopkopībā saistībā ar piena iepirkuma cenu straujo kritumu šobrīd ir kritiska, norādījis zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZSS).

Zemkopības ministrs Dūklavs tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu informēja, ka situācija piena lopkopībā saistībā ar piena iepirkuma cenu straujo kritumu šobrīd ir kritiska un

īpaši skar saimniecības, kas ir ņēmušas kredītus, lai modernizētu un paplašinātu savu ražošanu.

Viņš arī norādīja, ka vidējā piena ražošanas pašizmaksa Latvijā ir 25 centi par litru.

Kā informēja prezidenta Preses dienestā, Bērziņš tikšanās laikā uzsvēra, ka

situācija ir vairāk nekā satraucoša, ņemot vērā piena ražošanā un ar to saistītajās nozarēs iesaistīto cilvēku skaitu.

«Šai kontekstā nozīmīga ir arī situācija, kas saistīta ar piena kvotu izpildi,» pauda prezidents.

Dūklavs arī paskaidroja, ka šobrīd piena piegādes kvota ir izpildīta par 85,55%, savukārt kvotu 100% apmērā līdz februāra sākumam bija izpildījuši 1126 ražotāji no 10 054 ražotāju kopskaita.

Tāpat Dūklavs informēja, ka prezidentūras laikā Latvijas iniciētās politikas ir saistītas arī ar Baltijas jūras ilglaicīgu stratēģiju zivju resursu saglabāšanai, kā arī bioloģisko lauksaimniecību. Vienlaikus viņš norādīja, ka Latvija ir pirmā Eiropa Savienības (ES) dalībvalsts, kurai lauksaimniecībā un zivsaimniecībā ir akceptētas ES fondu apguves programmas.

Kā ziņots, Zemkopības ministrija aprēķinājusi, ka piena iepirkuma cenas kritums maksimumu varētu sasniegt martā, taču pēc tam prognozējams cenas kāpums.

Savukārt piena ražotāji sarežģītajā situācijā šogad var rēķināties ar vairāk nekā 43 miljonu eiro valsts atbalstu, no kuriem ciltsdarbam būs 23,36 miljonu finansējums, 12,38 miljoni būs atbalsts par slaucamām govīm, bet 7,7 miljoni - Eiropas Savienības atbalsts.

Īpaši atbalsta pasākumi piena pārstrādātājiem saistībā ar krīzi nozarē nav paredzēti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu