«Latvijas Gāze» pērn nopelnījusi 30,07 miljonus eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Pērn AS «Latvijas Gāze» nopelnīja 30,07 miljonus eiro, kas ir par 1,9% vairāk nekā 2013.gadā, liecina uzņēmuma nerevidēts 2014.gada 12 mēnešu finanšu pārskats, kas iesniegts biržā «NASDAQ OMX Riga».

Plkst.17.32 informācijas avots precizē peļņas apmēru virsrakstā un 1.rindkopā

2013.gadā «Latvijas Gāze» nopelnīja 29,5 miljonus eiro. Peļņas pieaugums saistīts ar iepriekšējos periodos personāla izmaksām izveidoto uzkrājumu korekciju koplīgumā pielīgto saistību nodrošināšanai 1,2 miljonu eiro apmērā.

«Latvijas Gāze» pērn 12 mēnešos patērētājiem pārdeva 1,29 miljardus kubikmetru dabasgāzes.

Salīdzinājumā ar attiecīgo 2013.gada periodu dabasgāzes realizācija ir samazinājusies par 10,9%.

Dabasgāzes tirdzniecības apjomu samazinājums saistīts ar āra gaisa temperatūras atšķirībām, kā arī ar siltumapgādes uzņēmumu investīcijām atjaunojamo energoresursu izmantošanā un daļēju fosilā kurināmā aizstāšanu ar šķeldu.

Dabasgāzes izsūknēšanas sezona 2014.gadā bija garāka, nekā tika plānots, jo neatliekamu pārvades gāzesvada Toržoka-Valdaja remontdarbu dēļ dabasgāze lietotājiem tika piegādāta no Inčukalna pazemes gāzes krātuves (PGK) līdz 23.maijam. Iesūknēšanas sezonas aizkavēšanās neietekmēja Inčukalna PGK piesūknēšanu, jo siltās ziemas dēļ iesūknējamās gāzes apjoms bija mazāks.

Iesūknēšanas sezona Inčukalna PGK tika pabeigta 2014.gada 23.oktobrī, un sezonā tika iesūknēti 1,9 miljardi kubikmetru dabasgāzes, iesūknēšanas sezonas beigās sasniedzot aktīvās gāzes apjomu 2300 miljonus kubikmetru.

Pērn patērētājiem pārdota dabasgāze un sniegti pakalpojumi par 503,1 miljonu eiro, kas ir par 12,4% mazāk nekā 2013.gadā.

Ieņēmumu samazinājums pret 2013.gada attiecīgo periodu saistīts ar dabasgāzes tirdzniecības apjoma izmaiņām un to, ka 2014.gadā naftas produktu kotāciju un valūtas kursu izmaiņu rezultātā rūpnieciskajiem lietotājiem un iedzīvotājiem tika piemēroti dabasgāzes diferencētie tirdzniecības gala tarifi, kuri atbilda dabasgāzes tirdzniecības cenai, kas bija par 4,9% zemāka nekā 2013.gadā. Ieņēmumi, salīdzinot ar 2013.gadu, samazinājās gan rūpnieciskajā, gan mājsaimniecību klientu sektorā.

Kapitālieguldījumu programmas ietvaros 2014.gada 12 mēnešos apgūti 30 miljonu eiro investīciju līdzekļi, kas galvenokārt izmantoti pārvades un sadales gāzesvadu renovācijai, urbumu rekonstrukcijai, kā arī tehnoloģisko iekārtu modernizācijai.

Lielākais «Latvijas Gāzes» akcionārs ir Vācijas «E.ON Ruhrgas International GmbH», kurai pieder 47,2% akciju, 34% pieder Krievijas kompānijai «Gazprom», bet 16% - SIA «Itera Latvija».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu